ExEA ExEA EEA

Новини


14.03.2011 г.

Получен е сигнал за замърсяване на река Елшишка в района на село Априлци

На 12.03.2011г., в 12.15ч. е получен сигнал от директора на РИОСВ - Пазарджик за замърсяване на река Елшишка, в района на село Априлци. Сигналът до РИОСВ е подаден от телефон 112.

Сформиран е съвместен екип от Регионална лаборатория - Пазарджик и РИОСВ - Пазарджик за изясняване обстоятелствата около сигнала. Проверката установи, че замърсяването на реката е причинено от Свинекомплекса в село Априлци.

Екип от лабораторията извърши пробонабиране на водни проби от река Елшишка от следните пробовземни точки: моста при село Априлци; преди заустване на отпадъчни води от Свинекомплекса; отпадъчни води от лагуна на Свинекомплекса, вливащи се в река Елшишка и дрениращи води от лагуна на Свинекомплекса, село Априлци.

На място са анализирани следните показатели: активна реакция, разтворен кислород, наситеност на кислород, температура и електропроводимост.

Пробите са транспортирани в Регионална лаборатория - Пазарджик, където ще бъдат проведени изпитвания по следните характеристики: ХПК, БПК5, неразтворени вещества, амоняк /амониев азот/ и фосфати.

Резултатите ще бъдат предоставени на РИОСВ - Пазарджик.

Copyright 2000-2021 © ИАОС