ExEA ExEA EEA

Новини


18.03.2011 г.

Получен е сигнал за замърсяване на река Белица

На 17.03.2011г., в 16:00 часа е получен сигнал от Гражданска защита - София област телефон 112, че река Белица в района на град Костинброд тече със сиво-бял цвят. Незабавно е уведомен Директорът на РИОСВ – София .

Екип на Регионална лаборатория - София съвместно с експерти на РИОСВ - София извърши обследване на река Белица в град Костинброд и установи, че сигналът отговаря на истината.

От направения оглед на двата бряга на реката се установи, че от десния бряг на реката се стичат води, силно замърсени с книжна маса и със сиво-бял цвят. Това насочи екипа към проверка на предприятие за хартия и хартиени изделия на фирма “Санитекс Пейпър Продуктс” АД, град Костинброд. Извършената проверка установи, че поради авария на канал за прехвърляне на промишлените води в градския колектор на Костинброд, същите се разливат по полето и оттам постъпват в река Белица.

Взета е водна проба за физикохимичен анализ от р. Белица на моста на Ломско шосе. При направения на място експресен анализ са измерени следните показатели:

    рН = 8,70
    t = 13,3 оС
    О2 = 8,76 mg/l ; % насит. с О2 = 86,4%
    електропроводимост = 491 µs/sm
Пробата е предадена за извършване на физикохимичен анализ на лаборатория „Качество на водите” към Главна дирекция „Лабораторно- аналитична дейност” на ИАОС. Резултатите ще бъдат предоставени своевременно на РИОСВ - София .

Copyright 2000-2021 © ИАОС