ExEA ExEA EEA

Новини


04.04.2011 г.

Лаборатория „Качество на водите” показа много добри резултати в международен ринг тест


Лаборатория „Качество на водите” към ИАОС показа много добри резултати на проведените за пета поредна година международни междулабораторни сравнителни изпитвания /изпитвания за пригодност/. Това показва официалният доклад, в който са представени резултатите от изпитванията.

Тази година в ринг теста са участвали 45 лаборатории. Целта на този тип сравнения е да се анализира качеството на работа на всяка лаборатория участник, както и да се направи оценка на качеството на предоставяните от тях мониторингови резултати по проект “Бъдещо развитие и изпълнение на мониторинга на горите на ниво Европейски съюз” – FutMon, финансиран по финансовия инструмент за околна среда на ЕС - Life+, обезпечаващ политиката в областта на екологията за периода 2007 – 2013, съгласно предвидените за изпълнение дейности, свързани с мониторинга на горските екосистеми - II ниво.

Получените резултати от проведения лабораторен анализ на лизиметрични води по показатели: хлорни йони, магнезий, азот нитратен, активна реакция /рН/, калий, натрий, общ азот показват идеално (100%) съвпадение със заложените стойности. За показателите електропроводимост, сулфатни йони, разтворен органичен въглерод съвпадението на резултатите е 80%, за алкалност – 67% и 60 % за амониеви йони.

Доклад за пригодност

Copyright 2000-2021 © ИАОС