ExEA ExEA EEA

Новини


26.04.2011 г.

Получен е сигнал за умряла риба в река Ботуня"

На 26.04.2011г., в 9.30ч., в Регионална лаборатория - Враца е получен сигнал от директора на РИОСВ- Враца, за наличие на умряла риба в река Ботуня при село Пудрия и село Голямо Бабино. Извършена е съвместна проверка от експерти на РИОСВ - Враца, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури – сектор Враца.

Извършен е оглед на реката в района. При село Пудрия не се констатира наличие на умряла риба. В реката при моста на село Голямо Бабино и надолу по течението по посока град Криводол има значителни количества дребни и едри екземпляри умряла риба. По информация на жители от селото рибата е забелязана рано сутринта на същия ден.

Екип на лабораторията извърши експресен анализ на място по показатели- активна реакция /рН/, разтворен кислород, температура на водата и електропроводимост. Измерените показатели рН - 8,85 и разтворен кислород – 10,46 са в нормите за категорията водоприемник.

В момента на проверката не е констатирано извършване на дейности в реката, които биха довели до нейното замърсяване. В района, където са открити умрелите риби няма производствени предприятия, а само обработваеми земеделски земи, на които през последните няколко дни е извършено подхранване и пръскане с хербициди.

Взета е водна проба за анализ от река Ботуня при село Голямо Бабино, която ще бъде анализирана за съдържание на органохлорни пестициди, азот- и фосфорсъдържащи пестициди в Регионална лаборатория- Плевен.

Резултатите от извършените лабораторни анализи на водните проби ще бъдат предоставени на РИОСВ- Враца и Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури – сектор Враца.


Copyright 2000-2021 © ИАОС