ExEA ExEA EEA

Новини


29.04.2011 г.

Получен е сигнал за замърсяване на язовир Доспат

На 28.04.2011 г., в 16 часа е получен сигнал от директора на РИОСВ- Смолян за замърсяване на язовир Доспат с нефтопродукти.

От проведените предварителни уточняващи разговори и действия с представители на Община Доспат и “Салвелинус – Рeя Фиш” КД, град Доспат от страна на РИОСВ се изясни, че петното е в близост до брега на североизточния край на язовира (под сградата на “Пожарна” – Доспат) и е с площ около 50 – 60 м2.

Към мястото на инцидента е изпратен екип на Регионална лаборатория – Смолян и РИОСВ – Смолян. Уведомени са Басейнова дирекция за управление на водите Западнобеломорски район – Пловдив. По указания на РИОСВ – Смолян, Община Доспат са започнали издирвателни действия за локализиране източника на замърсяване и предприемане на мерки за предотвратяване постъпването на нови количества нефтопродукти от канализацията на висока зона – Доспат в язовира. Алармирана е и “Гражданска защита” – Смолян.

Взети са водни извадки от Регионална лаборатория – Смолян за анализ на отпадна вода на изход канализационен клон, заустващ в язовир Доспат и повърхностна вода от язовир Доспат за съдържание на нефтопродукти.

Резултатите от проведените лабораторни анализи ще бъдат предоставени на РИОСВ - Смолян.

Днес, 29.04.2011 г. на мястото на инцидента е изпратен отново екип на Регионална лаборатория – Смолян и РИОСВ - Смолян.


Copyright 2000-2021 © ИАОС