ExEA ExEA EEA

Новини


08.06.2011г.

Получен е сигнал за умряла риба в река Мъти вир

На 07.06.2011 г., в Регионална лаборатория- София е получен сигнал от директора на РИОСВ - София за умряла риба в река Мъти вир след град Ихтиман. Сигналът до РИОСВ – София е подаден от Стефан Паничаров, еколога на община Ихтиман и от представител на ИАРА.

Екип на Регионална лаборатория- София съвместно с експерт от РИОСВ – София извършиха проверка на място.

От направеното обследване на река Мъти вир след град Ихтиман по течението на реката, на около 5 км след заустване на ПСОВ град Ихтиман се устанави наличие на големи количества умряла риба. От взетата водна проба от река Мъти вир след ПСОВ Ихтиман беше измерено изключително ниско съдържание на разтворен кислород, което е причината за измиране на рибата в реката. При направената проверка се установи, че замърсяването е от изпускането на замърсени води от ПСОВ град Ихтиман.

От проверката на ПСОВ град Ихтиман се установи, че на вход ПСОВ са постъпили силно замърсени води от довеждащия градски колектор. Същите са причинили измиране на биомасата в биобасейните и от там през вторичните утаители са изпуснати в река Мъти вир. Това е причинило изконсумирането на кислорода в реката, и съответно до измиране на рибата. От проведения разговор с началника на ПСОВ се установи че най-вероятно се касае за залпово изпускане на води от спиртоварната фабрика в село Веринско.

Взети са водни проби от изход ПСОВ град Ихтиман и от река Мъти вир след град Ихтиман.

При направения експресен анализ на място са измерени следните показатели:
р. Изход ПСОВ
рН – 6.82
О2 – 1.86 mg/l
% наситеност с О2 - 19.9%
t - 19.70С
ел.проводимост - 596 µs/sm
     р. Мъти вир
рН – 6.91
О2 – 0.46 mg/l
% наситеност с О2 - 5.1 %
t - 22.10С
ел.проводимост - 672 µs/sm

Пробата от изход ПСОВ и реката са предадени за извършване на физикохимичен анализ на лаборатория „Качество на водите” към Главна дирекция „Лабораторно- аналитична дейност” на ИАОС. Резултатите ще бъдат предоставени своевременно на РИОСВ- София .


Copyright 2000-2021 © ИАОС