ExEA ExEA EEA

Новини


22.06.2011г.

Получен е сигнал за умряла риба в река Мъти вир

В Регионална лаборатория - Смолян е получен сигнал от директора на РИОСВ – Смолян за измиране на риба в река Бяла, в квартал Устово, град Смолян.

Сформиран е съвместен екип за извършване на проверка по сигнала. Проверката установи, че замърсяването е започнало от автомивка, разположена на територията на бившия ДАП „Товарни превози” и собственост на „Кронос” ЕООД - Смолян. Причина за замърсяването е пране на чували, в които се е съхраня брашно. Отпадните води не са преминали през пречиствателното съоръжение /каломаслоуловител/, а са заустени в реката през байпасна връзка.

Екипът на лабораторията извърши пробонабиране на водни проби на изход байпасна връзка и от река Бяла в непосредствена близост до автомивката. Извършен е експресен анализ на място по показатели: температура на водата, активна реакция /рН/, електропроводимост на водата и разтворен кислород.

В лабораторни условия ще бъдат проведени изпитвания на водните проби за наличие на нефтопродукти, разтворени и неразтворени вещества а хлориди. Резултатите от проведените изпитвания ще бъдат предоставени на РИОСВ - Смолян.

Проверките и разследващите действия продължават. Днес 22.06.2011 отново екип на Регионална лаборатория - Смолян и РИОСВ - Смолян са на мястото на инцидента за проверка и повторно вземане на проби.


Copyright 2000-2021 © ИАОС