ExEA ExEA EEA

Новини


12.07.2011г.

Получен е сигнал за разлив на стирол от катастрофирала цистерна в района на град Дебелец

Днес 11.07.2011г. в 09:30 часа от Директора на РИОСВ – В. Търново е получен сигнал за замърсяване със стирол от катастрофирала цистерна в района на град Дебелец.

Сформиран е съвместен екип от експерти на Регионална лаборатория – В. Търново, който са извърши оглед на мястото на инцидента.

При проверката е установено, че има изтичане на стирол от авариралата цистерна. Смесица от стирол и пожарникарска пяна за гасене с която се облива цистерната изтичат в близкото сухо дере. Дерето се зауства около 1км. по надолу в рeка Белица. Взета е водна проба от река Белица след заустването на сухото дере и е изпратена за газхроматографски анализ в Регионална лаборатория - Стара Загора. Замърсяването все още не е достигнало до река Янтра, но ако не бъдат взети мерки за прекъсване на връзката между сухото дере и река Белица, разливът може да достигне и до река Янтра.

Измерени са на място от Регионална лаборатория – В. Търново към ИАОС – София показателите: разтворен кислород (рО2)/ наситеност с кислород, температура и рН на водите на река Белица както следва:

Пункт - Река Белица, под моста за град Габрово, при град Дебелец;
рН – 5,81
О2 – 6,82 mg/dm3
Наситеност – 81,9 %
t° - 24,5 °С

От направените измервания на място се вижда отклонение на рН на водата на река Белица. Наблюдава се и замор на риба на около 600м. надолу по течението на река Белица.

Взета е водна проба за последващи газхроматографски анализи.

Резултатите от проведените изпитвания ще бъдат предоставени на РИОСВ - В. Търново.


Copyright 2000-2021 © ИАОС