ExEA ExEA EEA

Новини


12.08.2011г.

Получен е сигнал за умряла риба в река Гурмазовска

На 11.08.2011 г., в 19:30 часа е подаден сигнал от директора на РИОСВ - София за умряла риба в река Гурмазовска. Сигналът до РИОСВ е подаден от телефон 112.

Екип на Регионална лаборатория - София съвместно с експерт от РИОСВ – София извършиха проверка на място.

От направеното обследване на реката се установи, че същата тече с оранжев цвят и има наличие на умряла риба. Проверката установи, че от канал на левия бряг на река Гурмазовска преди моста на централния път в град Божурище изтичат води силно оцветени в оранжев цвят. По информация на заместник- кмета на Божурище това са води от „Кенди” ООД .

В 20:50 часа е взета водна проба от канала на левия бряг преди заустване в реката. При направения експресен анализ на място са измерени следните показатели:

рН – 4,98
О2 – 1,43 mg/l
% наситеност с О2 - 8,3 %
tо - 18,3оС
ел.проводимост - 8980 µs/sm

Всички измерени показатели превишават пределно- допустимите норми за втора категория водоприемник и са реална предпоставка за измиране на рибата.

Пробата от реката е предадена за извършване на физикохимичен анализ на лаборатория „Качество на водите” към Главна дирекция „Лабораторно- аналитична дейност”. Резултатите ще бъдат предоставени своевременно на РИОСВ -София .


Copyright 2000-2021 © ИАОС