ExEA ExEA EEA

Новини


24.08.2011г.

Река Мътивир е замърсена в района на град Ихтиман

На 23.08.2011 г. при осъществяване на регулярния мониторинг на повърхностни води, екип на Регионална лаборатория – София регистрира замърсяване на река Мътивир, на пункта след град Ихтиман. Реката тече със сивобял цвят като съдържанието на кислород във водата е 1,55 mg/l (при норма > 4 mg/l ), което е сериозна предпоставка за измиране на рибата.

Сформиран е съвместен екип с РИОСВ – София. От направеното обследване на реката се установи, че същата се замърсява след моста на пътя Ихтиман – Стамболово. Причина за замърсяването е канал, от който в реката влизат силно замърсени води с дебит 15 l/sec. Проверката установи, че се касае за преливник на градския колектор вероятно от запушена канализация.

Взета е водна проба от преливника преди заустване в река Мътивир в присъствието на представител на „ВиК” ЕООД, град София, район Ихтиман. При направения експресен анализ на място са измерени следните показатели:

Активна реакция /рН/ – 6,79
О2 – 2,77 mg/l
% наситеност с О2 - 30,9 %
tо - 19,0оС
електрпроводимост - 533 µs/sm

Пробата е предадена за физикохимичен анализ на „Лаборатория качество на водите” и ”Лаборатория инструментални методи за анализ” към Главна дирекция „Лабораторно- аналитична дейност”.

Резултатите от проведените изпитвания ще бъдат предоставени на РИОСВ - София.


Copyright 2000-2021 © ИАОС