ExEA ExEA EEA

Новини


26.08.2011г.

Получен е сигнал за неправилно съхранение на отпадъци в терен, находящ се в промишлената част между град Силистра и село Калипетрово

На 24.08 2011 г. в Регионална лаборатория - Русе е получен сигнал от директора на РИОСВ - Русе за неправилно съхранение на опаковки с опасни отпадъци, складирани върху терен, собственост на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството – град Русе. Сигналът до РИОСВ е подаден от Областна дирекция на МВР - Силистра. Теренът се намира в промишлената част между град Силистра и село Калипетрово. При извършване на изкопи в терена са разкрити и закопани опаковки с отпадъци.

Сформиран е съвместен екип за извършване на проверка по сигнала. Експерти от Регионална лабораторията - Русе извършиха пробонабиране на почвени проби в дълбочини 0-10 и 0-20 см (в зависимост от конкретните условия в мястото на пробовземане). Пробите са взети от повърхностния слой на почвата и от почва в направените изкопи след отстраняване на опаковките с отпадъци.

Въз основа на органолептична оценка на отпадъците (опаковки с бои, лакове, разтворители, петролни продукти), с които има вероятност да е замърсена почвата, са определени показателите за изпитване- летливи органични съединения, нефтопродукти, полихлорирани бифенили (PCB) и полиароматни въглеводороди (PAH). С цел оценка на потенциалното замърсяване на почвата е пробонабрана и фонова проба, която ще се изпита по цитираните показатели.

Лабораторните изпитвания ще бъдат извършени от Регионалните лаборатории в Русе, Стара Загора и Бургас.

Резултатите ще бъдат предоставени на РИОСВ - Русе.


Copyright 2000-2021 © ИАОС