ExEA ExEA EEA

Новини


15.09.2011г.

Получен е сигнал за замърсяване на река Бебреш

На 14.09.2011 г., в Регионална лаборатория - София е получен сигнал от директора на РИОСВ - София, за замърсяване на река Бебреш, в района на село Скравена.

По разпореждане на и.д. Главен директор на Главна дирекция „Лабораторно-аналитична дейност” е сформиран екип от Регионална лаборатория – София, който съвместно с експерт на Регионалната инспекция. извърши проверка на място. В проверката участваха кмета на село Скравена, гражданска защита на град Ботевград и полиция от РПУ град Ботевград.

От направеното обследване на реката в района на село Скравена, на Черния мост след селото се установи наличие на умряла риба. От направената проверка срещу течението на реката на около 1 км. се установи, че на левия бряг, в коритото на реката са стоварени около 1 тон отсявки от слънчоглед. Над това място не е констатирано наличие на умряла риба. При направения оглед на рибата се установи, че хрилете й са жълти, което говори за химическо отравяне или за липса на кислород.

Направен е експресен анализ на място на водна проба от река Бебреш при Черния мост и на един км преди черния мост. Измерени са следните показатели:
река Бебреш на Черния мост
рН – 7,43
О2 – 5,12 mg/l
% наситеност с О2 - 65,4%
tо - 23,4оС
електропроводимост - 223 µs/sm
    река Бебреш на 1 км преди моста
рН – 7,65
О2 – 6,4 mg/l
% наситеност с О2 - 72,6%
tо - 22оС
електропроводимост - 196 µs/sm


Copyright 2000-2021 © ИАОС