ExEA ExEA EEA

Новини


15.09.2011г.

Получен е сигнал за замърсяване на река Дунав в района на пристанище Козлодуй

На 15.09.2011г. в Регионална лаборатория- Враца е постъпил сигнал от директора на РИОСВ - Враца за замърсяване на река Дунав и наличие на умряла риба в района на пристанище Козлодуй. Сигналът до РИОСВ е постъпил на “Зеления телефон”.

Извършена незабавна проверка от експерти от Регионална лаборатория - Враца, Регионалната инспекция, ОУ ”Пожарна безопасност и защита на населението” и Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури. В момента на проверката в района на пристанището нивото на реката е много ниско, вследствие на продължителното засушаване, поради което е спряно корабоплаването в района на пристанище Козлодуй. Открит е един екземпляр умряла риба с тегло около 2 кг. По информация на представителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури не е установено наличие на други мъртви екземпляри при направения оглед на района /от устието на река Огоста до пристанище Козлодуй/. По информация на Гранична полиция не са констатирани замърсявания по река Дунав от пристанище Оряхово до пристанище Козлодуй.

Взети са водни проби за изпитване от Регионална лаборатория – Враца от река Дунав на пристанището при кораба “Радецки” - Козлодуй.

Резултатите от направените измервания на място са:

- Активна реакция рН – 7,96;
- Разтворен О2 – 7,23 mg/dm;
- Електропроводимост – 453µS/cm;
- Наситеност с О2 86,3%;
- Температура на водата – 25,6oС;
Предстои извършване на изпитване на характеристиките ХПК, неразтворени вещества и нефтопродукти.

Резултатите от проведените лабораторни изпитвания ще бъдат предоставени на РИОСВ - Враца.


Copyright 2000-2021 © ИАОС