ExEA ExEA EEA

Новини


11.10.2011г.

Получен и сигнал за замърсяване на рeка Скът

На 10.10.2011г. в Регионална лаборатория - Враца е постъпил сигнал от директора на РИОСВ - Враца за замърсяване на река Скът в района на село Мало Пещене. Сигналът до РИОСВ е подаден от гражданин.

Сформиран е съвместен екип с експерти от РИОСВ - Враца, Басейнова дирекция за управление на водите “Дунавски район” за извършване на проверка по сигнала. По информация на жалбоподателя на 09.10.2011г. реката е текла мътна и видимо побеляла, след което се е избистрила. Съвместната проверка установи, че вследствие на падналите дъждове през последните дни реката е бързо течаща и мътна, без следи от побеляване.

Извършена е и проверка на фирма “Директ Петролиум България” ЕООД, тъй като подателят на сигнала счита, че евентуалното замърсяване е предизвикано от извършващите се проучвателно- сондажни дейности в землището на село Голямо Пещене (на около 5 км нагоре по течението на реката). За нуждите на сондажа се използва вода за допълване от река Скът, за което е уведомена Басейнова дирекция. Отпадъчната вода постъпва в бетонов утаител и след избистряне се включва в оборотен цикъл. Формираният шлам се изгребва и се депонира в изграден земен утаител. При извършения оглед на реката, в района на село Голямо Пещене не е констатирано изхвърляне на шлам.

Взета е водна проба от река Скът на моста при село Мало Пещене за изпитване от Регионална лаборатория – Враца. Резултатите от направените измервания на място са:

- Активна реакция рН – 7,28;
- Разтворен О2 – 7,15 mg/dm3;
- Електропроводимост – 643µS/cm;
- Наситеност с О2 - 71,75%;
- Температура на водата – 14,5оС;

В лабораторията ще бъде извършено и изпитване на характеристиките: ХПК, БПК5, неразтворени вещества и нефтопродукти.

Резултатите от проведените лабораторни изпитвания ще бъдат предоставени на РИОСВ - Враца.


Copyright 2000-2021 © ИАОС