ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Днес отбелязваме Деня на водата под мотото „Ускоряване на промяната: партньорства и сътрудничество“

Ежегодно на 22 март се отбелязва Деня на водата с инициативи по цял свят. Темата през 2023 г. е „Ускоряване на промяната: партньорства и сътрудничество“ за решаване на кризата с питейната водата и канализацията.

Публикувано на 22-03-2023 г.

Ежегодно на 22 март се отбелязва Деня на водата с инициативи по цял свят. Темата през 2023 г. е „Ускоряване на промяната: партньорства и сътрудничество“ за решаване на кризата с питейната водата и канализацията.
Недоброто управление на целия воден цикъл подкопава напредъка по всички основни глобални проблеми - от здравето до глада, от равенството между половете до работните места, от образованието до индустрията, от бедствията до мира.
Още през 2015 г. светът се ангажира с Цел 6 за устойчиво развитие (ЦУР 6) на Програмата за устойчиво развитие на ООН – обещание да се осигури достъпност, устойчиво управление на водите, чиста питейна вода и канализация за всички до 2030 г.
В момента ние сме извън този път. Милиарди хора и безброй училища, бизнеси, здравни центрове, ферми и фабрики са засегнати, тъй като правата на хората за достъп до питейна вода и канализация не са изпълнени.
Световната криза с достъпа до питейна вода и канализационни услуги в цифри изглежда така:
💧2,2 млрд. души по света нямат достъп до безопасна питейна вода
💧4,2 млрд. души не разполагат с канализационни услуги
💧2 млрд. души живеят в страни, изпитващи висок воден стрес
💧297 000 деца под пет години умират всяка година от диарийни заболявания поради лоши санитарни условия, лоша хигиена или небезопасна питейна вода.
Но всеки от нас е част от решението. Какво можем да направим?
‼ Да намалим времето за къпане и да спираме водата, докато си мием зъбите, готвим или мием чинии;
‼ Да избираме местна храна – като купуваме местни сезонни плодове и зеленчуци и избираме храна, произведена с по-малко вода;
‼ Да отстраним веднага течове по тръби или чешми вкъщи и да подадем сигнал в отговорната институция, когато видим течове по обществения водопровод;
‼ Да защитим природата – да засадим дърво, за да намалим риска от наводнения.

Можем да направим още много. С помощта на нашия герой Супер Еко Изпълнителната агенция по околна среда ви кани да се присъедините към общите усилия да решим проблемите с достъпа до питейна вода. Повече информация можете да намерите тук


Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС