ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

ИАОС проведе третото музикално-образователно събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели” в Пловдив

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) проведе третото музикално-образователно събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели” на открита сцена на пл. „Централен” в гр. Пловдив.

Публикувано на 14-11-2022 г.

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) проведе третото музикално-образователно събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели” на открита сцена на пл. „Централен” в гр. Пловдив.

 

По време на събитието се демонстрираха изработените изцяло от еко материали - 100% памук и 100% вълна, носии от шопска и пиринска фолклорна област, което ги прави напълно рециклируеми „до влакно” По този начин те могат да се оползотворят за повторна употреба, след като излязат от употреба. Децата и младежите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“ към Национален дворец на децата – София, изпълниха танц „Веселяче” с новите сценични облекла.

 

В програмата участваха БГ Дуетът и Студио за поп и джаз пеене при Национален дворец на децата с вокални изпълнения на някои от най-известните и любими български песни. Всички присъстващи получиха и специално изработени подаръци от еко материали.

 

На LED екран зад сцената беше представена информация и конкретни предложения за устойчива употреба на текстилните изделия. Данните показват, че потреблението на текстилни изделия има четвъртото най-голямо влияние върху околната среда и климата в ЕС след хранителната промишленост, жилищното строителство и транспорта. С предприемането на малки промени в потребителското поведение - като например организиране на размяна на дрехи, добавяне на нови декоративни акценти на старите дрехи, предаване на излезлите от употреба текстилни изделия на търговски вериги с такива инициативи или в поставените с такава цел контейнери - може да се намали замърсяването на околната среда.

 

Чрез събитието ИАОС изразява своята подкрепа за усилията на еко училищата, които на 7 ноември отбелязват Световния ден на еко училищата. И в България, както и в цял свят, в началото на месец ноември по този повод се провеждат редица инициативи в името на по-устойчив свят. Традиционно в края на музикалната програма участници и гости се хванаха на общо хоро на площада.

 

Проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели” е финансиран по Програма „Младежи за околна среда” на Министерството на околната среда и водите. Основната цел на проекта е да предложи информация и практически решения за устойчива употреба на текстила по отношение на облеклото съгласно приетата на 30 март 2022 г. Стратегия на Европейския съюз.

 Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС