ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Отбелязваме Световния ден на околната среда 5 юни с посланието „Само една планета“

Тази година Световният ден на околната среда - най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, ще премине под мотото „Само една планета“ с акцент „Да живеем устойчиво в хармония с природата“

Публикувано на 05-06-2022 г.

Тази година Световният ден на околната среда - най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, ще премине под мотото „Само една планета“ с акцент „Да живеем устойчиво в хармония с природата“.

2022 г. е исторически крайъгълен камък за световната екологична общност. Тази година се отбелязват 50 години от Конференцията на ООН за жизнената среда на човека, проведена през 1972 г., която се счита за първата международна среща по въпросите на околната среда. Конференцията в Стокхолм от 1972 г. стимулира създаването на министерства и агенции по околната среда по целия свят и поставя началото на множество нови глобални споразумения за колективна защита на околната среда. В тазгодишния Световен ден на околната среда има приемственост: преди 50 години Стокхолмската конференция също е била на тема „Само една планета“. Посланието остава толкова важно днес, колкото е било и тогава.

„Само една планета“ (хаштагове #OnlyOneEarth и #WorldEnvironmentDay) се застъпва за екологична промяна в световен мащаб. Кампанията поставя фокус върху изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и замърсяването, като същевременно насърчава всички, навсякъде по света да живеят в хармония с природата.

Световният ден на околната среда се координира от Програмата на ООН за околната среда и се провежда ежегодно от 1974 г. насам, като се е превърнал в една от най-големите международни платформи с милиони хора от цял свят, обединени в защита на планетата. С участието на над 150 държави, този международен ден на ООН ангажира правителствата, частния сектор, гражданското общество, училища, известни личности, градове и общности, като повишава осведомеността и отбелязва действията за опазване на околната среда.

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) ще отбележи събитието с редица инициативи: организиране на музикална работилница в Зоологическа градина - София; отпечатване на детска книжка със стихотворения и песни, свързани с околната среда; добавяне на материали във виртуалната библиотека на ИАОС; публикуване на интервю с експерти на ИАОС в рубриката „Часът на експерта“ на Фейсбук страницата на ИАОС.

Повече за Световния ден на околната среда ‘2022 под мотото „Само една планета“Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС