ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Темата на седмицата на мобилността тази година е „По-добри връзки“

Инициативата се провежда ежегодно от 16 до 22 септември

Публикувано на 15-09-2022 г.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се включва в ежегодно провежданата кампания на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността“. Темата през 2022 г. е „По-добри връзки“. Традиционно седмицата се провежда от 16 до 22 септември.

След поставянето на силен акцент върху здравните аспекти на градската мобилност през 2021 г., тазгодишната тема „По-добри връзки“ отразява целта на инициативата за обединение на хората след месеци на изолация, забрани и ограничения.

Хората могат да осъществяват връзка при среща на площада в градска среда и да останат свързани помежду си чрез обществения транспорт. По-добрите връзки в транспорта означават по-добре свързани обекти и хора, което е основна тема на Европейския зелен пакт на Европейската комисия.

Кампанията се стреми да насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации. Целта й е да увлече хората в инициативи с устойчивата градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

Ежегодно организираните събития по повод кампанията дават широк отзвук сред обществото и спомагат за популяризиране на множеството ползи за околната среда и здравето на хората от воденето на активен начин на живот, придвижвайки се пеша, с велосипед или обществен транспорт.

Повече информация за кампанията тази година можете да видите на https://mobilityweek.eu/

 Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС