ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Третото музикално-образователно събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели” ще се проведе на 13 ноември в Пловдив

Третото музикално-образователно събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели”, финансиран по Програма „Младежи за околна среда” на Министерството на околната среда и водите, ще се проведе от 12:00 ч. до 13:00 ч. на 13.11.2022 г. на открита сцена на площад „Централен” в гр. Пловдив.

Публикувано на 11-11-2022 г.

Третото музикално-образователно събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели”, финансиран по Програма „Младежи за околна среда” на Министерството на околната среда и водите, ще се проведе от 12:00 ч. до 13:00 ч. на 13.11.2022 г. на открита сцена на площад „Централен” в гр. Пловдив.
В събитието ще участват деца и юноши от Детско-юношески фолклорен ансамбъл (ДЮФА) „Изворче“, Студио за поп и джаз пеене при Националния дворец на децата и БГ Дуетът. В изпълнение на фолклорен танц „Настроение“ танцьорите от ДЮФА „Изворче“ ще покажат специално изработените фолклорни носии от изцяло екологични материали, представящи шопска и пиринска фолклорна област. Костюмите са изработени от 100% памук и 100% вълна, което ги прави напълно рециклируеми „до влакно”, така че да могат да се оползотворят за повторна употреба. Ще прозвучат и едни от най-известните и обичани български поп и фолклорни песни, станали знакови за няколко поколения българи.
За присъстващите са подготвени и специално изработени подаръци от еко материали.
Основната цел на проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели” е да предложи информация и практически решения за устойчива употреба на текстила по отношение на облеклото съгласно приетата на 30 март 2022 г. Стратегия на Европейския съюз. Планираните дейности в рамките му са:
• Изработка на сценични костюми - народни носии, изработени от 100% рециклируеми материали;
• Организиране на три музикално-образователни събития в страната, по време на които ще се представят костюмите и ще се представи информация за устойчивата употреба на текстила, така че да се намали замърсяването на околната среда;
• Организиране на фотоизложба.
Потреблението на текстилни изделия има четвъртото най-голямо влияние върху околната среда и климата в ЕС след хранителната промишленост, жилищното строителство и транспорта. Всеки гражданин на ЕС купува средно почти 15 килограма облекло и други текстилни изделия годишно. Това изисква 391 килограма суровини, 9 кубични метра вода и 400 квадратни метра земя на човек, което оставя въглероден отпечатък от около 270 килограма. Всяка година в ЕС се изхвърлят около 5,8 милиона тона текстилни изделия, или приблизително 11 кг на човек, а всяка секунда някъде по света се депонира или изгаря един камион текстилни изделия.
С оглед намаляването на замърсяването с текстилни изделия на 30 март 2022 г. Европейската комисия прие Стратегия на Европейския съюз за устойчиви и кръгови текстилни изделия, в която се набелязват редица мерки за нов модел в Европа към по-устойчиви модели на производство и потребление на текстилните изделия (https://ec.europa.eu/.../12822-%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0...).


Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС