ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Второто музикално-образователно събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели” се проведе в Благоевград

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) представи изработени от изцяло еко материали носии от шопска и пиринска фолклорни области

Публикувано на 30-10-2022 г.

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) представи изработени от изцяло еко материали носии от шопска и пиринска фолклорни области по време на второто музикално-образователно събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели”, което се проведе днес на открита сцена в гр. Благоевград. Костюмите са изработени от 100% памук и 100% вълна, което ги прави напълно рециклируеми „до влакно”, така че да могат да се оползотворят за повторна употреба. Децата и младежите от Детско – юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“ към Национален дворец на децата изпълниха танц „Настроение” с новите сценични облекла.

В програмата участваха БГ Дуетът и Студио за поп и джаз пеене при Национален дворец на децата с вокални изпълнения на някои от най-известните и любими български песни.

По време на събитието на LED екран на сцената беше представена информация и конкретни предложения за устойчива употреба на текстилните изделия. Данните показват, че потреблението на текстилни изделия има четвъртото най-голямо влияние върху околната среда и климата в ЕС след хранителната промишленост, жилищното строителство и транспорта. С предприемането на малки промени в потребителското поведение, като например организиране на размяна на дрехи, добавяне на нови декоративни акценти на старите дрехи, предаване на излезлите от употреба текстилни изделия на търговски вериги с такива инициативи или в поставените с такава цел контейнери може да се намали замърсяването на околната среда.

Проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели” е финансиран по Програма „Младежи за околна среда” на Министерството на околната среда и водите. Основната цел на проекта е да предложи информация и практически решения за устойчива употреба на текстила по отношение на облеклото съгласно приетата на 30 март 2022 г. Стратегия на Европейския съюз. Планираните дейности в рамките му са:

• Изработка на сценични костюми - народни носии, изработени от 100% рециклируеми материали;

• Организиране на три музикално-образователни събития в страната, по време на които ще се представят костюмите и ще се представи информация за устойчивата употреба на текстила, така че да се намали замърсяването на околната среда;

• Организиране на фотоизложба.

 Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС