ExEA ExEA EEA

Справка за изпълнението на мониторинговите програми в системата на МОСВ през 2003 г.

Подсистема "Земи и почви" и "Земни недра"

I. Функционална подсистема "Опазване на земните недра"

Информацията за състоянието на земните недра се събира посредством информационна карта. Представени са общо 222 броя карти. Всички те бяха попълнени и обработени съгласно изискванията.
Проблеми: РИОСВ София не са представили информация.

II. Функционална подсистема "Контрол и опазване на почвите от вкисляване"

Съгласно графика за изпълнение на мониторинговата програма, пробовземането се извърши през есента /м. Септември/. Всички РИОСВ са извършили пробовземането в срок и са изпратили пълен опис на пунктовете.
При пунктовете за вкисляване почвените проби се вземат от 4 точки по 2 дълбочини- 0-20 см. и 20-40 см.
От 58 полигона са анализирани 144 почвени проби. Протоколите са предоставени на ИАОС в срок. Информацията е обработена.
Програмата е изпълнена.

III. Функционална подсистема "Контрол и опазване на почвите от засоляване"

Съгласно графика за изпълнение на мониторинговата програма, пробовземането се извърши два пъти годишно- м. Април и м. Септември. Всичките шест РИОСВ са извършили пробовземането в срок и са изпратили пълен опис на пунктовете.
При пунктовете за засоляване почвените проби се вземат от 4 точки по 3 дълбочини- 0-20, 20-40 и 40-60 см.
От 12 полигона са анализирани 144 почвени и водви проби. Протоколите са предоставени на ИАОС в срок. Информацията е обработена.

IV. Функционална подсистема "Контрол и опазване на почвите от замърсяване с тежки метали"

Съгласно програма се предвиждаше РИОСВ да изготвят справки (в предварително представена таблична форма) за състоянието на складовете за забранени и излезли от употреба пестициди. Справките са представени в срок. Данните са обработени.

V. Функционална подсистема "Контрол и опазване на почвите от замърсяване с устойчиви органични замърсители- складове за пестициди"

Съгласно организацията на дейността, РИОСВ попълват ежегодно справки за състоянието на складовете и съхраняваните в тях препарати за растителна защита- забранени или залежали. Табличните справки са предоставени на ИАОС в срок. Информацията е обработена.
Програмата е изпълнена.

Проблеми:

За точното позициониране на точките за пробовземане от пунктовете за наблюдение и контрол, е задължително ползването на JPS, но повечето РИОСВ , вкл. и ИАОС не разполагат. Необходимо е спешното им закупуване!

Copyright 2000-2021 © ИАОС