ExEA ExEA EEA

Справка за обслужването на мониторинговата мрежа през 2004 г.

ВЪЗДУХ

Национална система за контрол качеството на въздуха
Организационни мерки за подобряване на дейността на мрежата за контрол на въздуха през 2004 год.
Отчет за изпълнение на графиците на мобилните станции за контрол качеството на атмосферния въздух, утвърдени от МОСВ

Емисионен контрол

Предприети мерки за подобряване дейността на системата за контрол на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух

1. През 2004 год. беше разработена Национална база данни за емисиите /НБДЕ/ на вредни вещества в атмосферния въздух. Тя ще даде възможност за обединяване на всички данни, отнасящи се до контрол на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух – регистрационни карти, изготвяни от РИОСВ; данни на НСИ; контролни измервания, извършвани от РЛ и СПИ и СНИ, извършвани от предприятията.

2. През първо шестмесечие на 2005 год. в ИАОС ще се проведе обучение на експертите от МОСВ, ИАОС/РЛ и РИОСВ за работа с програмния продукт за въвеждане на данни в НБДЕ. След обучението информацията от проведения емисионен контрол през 2003 и 2004 год. ще бъде въведена в НБДЕ чрез програмния продукт, както и информацията от регистрационните карти за 2003 год.

3. В края на 2005 год. ще завърши изпълнението на конкурсна задача на тема “Актуализиране на методика за определяне на емисиите на вредни вещества във въздуха”, съгласно изискванията на ръководството EMEP/CORINAIR Emission Inventory Guidebook (3rd edition September 2004 Updated) по Договор № 556/01.11.2004 год. между МОСВ и „Поликонсулт Еко”ООД. Чрез новата методика ще се отговори на всички изисквания за инвентаризацията на емисиите на вредни вещества в България, а от там ще се подобри качеството на докладваните данни до различните международни институции.

Инвентаризация на обекти, източници на вредни вещества чрез регистрационни карти
Инструментален контрол
Търгове и доставка на резервни части, анализатори, консумативи и химикали през 2004 год.
Сервизна дейност през 2004 год.
Научно приложни разработки, приети от ЕЕС на ИАОСвъв връзка с дейността на Националната система за мониторинг на въздуха

Copyright 2000-2021 © ИАОС