ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Образувани и третирани битови отпадъци

ОБРАЗУВАНИ ОТПАДЪЦИ

Ключов въпрос

Превенция: Намаляват ли количествата на образуваните отпадъци?

Ключови послания

state-good.jpg Образуваните отпадъци за 2013 г. са с 15% по-малко спрямо образуваните през 2012г.

state-good.jpg Образуваните опасни отпадъци за 2013 г. са намалели с 22% спрямо образуваните през 2012 г.

Дефиниция на индикатора

Индикаторът представя количеството на образуваните отпадъци по видове на национално ниво. Индикатор тип – натиск. 

Оценка на индикатора

Общото количество на образувани отпадъци през 2013 г. (без образуваните отпадъци по икономически дейности от „Растениевъдство, животновъдство и лов; Спомагателни дейности; Горско стопанство; Рибно стопанство „ и „Добивна промишленост“) е 17 909 kt, (123 kt опасни и 17 786 kt неопасни в т. ч 3 135 kt битови) (фиг.3). 

Фиг. 3. Образувани отпадъци по видове, kt

 

Източник: НСИ и ИАОС

Съгласно данните на НСИ за 2013 г. намалението на образуваните неопасни (без битовите) отпадъци основно се дължи на образуваните такива в икономическата дейност „Дейности по предоставяне на услуги“.

Превенцията като първи етап от йерархията по управление на отпадъците се подпомага, както от законодателството, така и от инициативи, насочени към поведението на обществото като цяло, и отговорността на бизнеса към проблема. Процесът на предотвратяване на образуването на отпадъци засяга цялото общество и икономика и зависи от много и най-различни фактори. Усилията трябва да се насочат към осъзнаване на потенциалните екологични и икономически ползи от „не-образуването“ на отпадъци.

Превенцията и налагането все-по често на практики по използване на отпадъците като ресурси придобива все по-ясен смисъл и значение, не само по отношение на екологичната политика, но и за всички сектори на икономиката, и става основа за прехода към зелена икономика. За практическото постигане, както на количествени, така и на качествени резултати от превенцията трябва да се предприемат мерки още преди материалите и продуктите да се превърнат в отпадъци- мерки, които водят основно до намаляване на:

  • количеството на отпадъците, включително чрез повторна употреба на отпадъците и промяна на „продължителността на живот“ на продуктите;
  • вредното въздействие върху околната среда и човешкото здраве;
  • съдържанието на опасни вещества и компоненти в продуктите и материалите. (ЕЕА, „Waste prevention in Europe- the status in 2013“).

 

 

ОБРАЗУВАНИ И ТРЕТИРАНИ БИТОВИ ОТПАДЪЦИ

Ключов въпрос

Превенция: Намалява ли количеството на образуваните битови отпадъци?
Увеличава ли се делът на предадените за оползотворяване битови отпадъци?

Ключови послания

state-good.jpg Образуваните битови отпадъци са с около 3 % по-малко спрямо образуваните през предходната година.
state-good.jpg С 3 % се е увеличил делът на предадените за оползотворяване битови отпадъци през 2013 г.
state-good.jpg 29 % от образуваните битови отпадъци са предадени за оползотворяване, в т. ч. рециклиране.
state-bad.jpg През 2013 г. са депонирани 2212 kt битови отпадъци и това все още остава най-използваният в страната метод за третиране на битови отпадъци. 

Дефиниция на индикатора

Индикаторът представя количеството на образуваните битови отпадъци и дейностите по третиране на битовите отпадъци на национално ниво. Индикатор тип – натиск. 

Оценка на индикатора

Образуваните битови отпадъци за 2013 г. са 3135 kt. През последните години тенденцията е към намаляване на образуваните битови отпадъци (фиг.4). 

Фиг. 4. Образувани битови отпадъци, kt 

 

Източник: НСИ

 

Оценката на количествата на битовите отпадъци обхваща основно образуваните отпадъци,  събрани на териториите на общините, като голяма част се образува от домакинствата и към тях са включени и количествата образувани отпадъци от административните сгради, търговски обекти, училища и др. обществени сгради.

Индикаторът може да служи като база и оценка за ефективността на обществото, правейки връзка с употребата на природните ресурси и приоритетните практики за третиране на отпадъците.

По данни на НСИ системата за организирано сметосъбиране е много добре развита в страната, като делът на обслужваното население от тези системи е 99,5%.

При направеното сравнение относно нормата на натрупване на отпадъци, т. е. образуваните битови отпадъци за година на човек от населението (kg per capita) е видно, че за България е 434 кг/човек/година, норма близка до средната за ЕС-28 (фиг.5) 

Фиг.5. Норма на натрупване, kg/per capita

 

Източник: Евростат

http://ec.europa.eu/eurostat/eurostat/tgm/graph.do?pcode=tsdpc240&language=en

 

През 2013г. битовите отпадъци, предадени за оползотворяване, достигат 29%, докато тези за депониране са 71% (фиг.6). 

Фиг.6. Дял на третираните отпадъци, спрямо образуваните, kt

 

Източник: ИАОС и НСИ

По последни данни на Евростат степента на материално рециклиране на битови отпадъци за Европа (ЕС - 28) е 130 кг/човек/година, а за страната ни този показател 103кг/човек/година, т. е. видно е, че доближаваме средноевропейската норма и  съответно променихме мястото ни в европейската карта за третиране на отпадъците (фиг.7). Варирането в стойността на показателя за рециклиране е изключително голямо: от 284 кг/жител/година за Германия до 6 кг/жител/година за Румъния. „Правилното“ управление на битовите отпадъци променя практиките в управление на отпадъците, като ползите не са ограничени само до по-ефективно използване на ресурсите и намаляване на тежестта на отпадъците върху природната среда, а също така e инструмент за намаляване на парниковите газове, емитирани от депата в резултат от увеличение на дела на оползотворените отпадъци и намаляване на дела на депонираните биоразградими отпадъци.

Фиг.7. Сравнение между страните - оползотворени битови отпадъци ( 2004-2012)

 

Източник: ЕЕА, SOER 2015, Synthesis report 













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС