ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Земи и Почви

Подсистема "Опазване на земните недра" 

Информацията за състоянието на земните недра се събира посредством информационна карта. От тази година започна събирането на допълнителна информация за депата за съхранение на отпадъци при добива. Посетени са 25 депа за събиране на допълнителна информация с цел оценка на риска за ОС по методиката GEFA.
Всички РИОСВ с изключение на РИОСВ София са изпратили информационните карти в срок.

Събраната е актуална информация за всичките 171 обекта на територията на страната, включващи 360 действащи находища и 263 депа. В рамките на изпълнен проект по ЗОП, са установени 881 недействащи находища към 31.12.2005г.

Информацията е обработена и анализирана и е включена в Националния доклад за състоянието и опазването на ОС. Проблеми:
РИОСВ София не са представили информация. Вече 3-та година отказват съдействие. ИАОС/отдел „МЗБРЗТ” самостоятелно събра информация за обектите на територията на РИОСВ София.

Подсистема “Земи и почви”

Почвен мониторинг - І ниво

Съгласно графика за изпълнение на мониторинговата програма, до 30 октомври 2005г. са взети почвените проби от одобрените 407 пункта в две дълбочини/ три повторения – не са взети проби от 4 пункта на територията обслужвана от РЛ София.
Причини: два от пунктовете са наводнени и недостъпни ( с. Церово и с.Подгорие ) и в два от пунктовете пробите са взети от площи несъвпадащи с определените координати (с, Цървеняно и с. Скравена)

Взети са 2412 почвени проби, като всяка една следва да бъде анализирана по 13 показателя (приложена таблица ).
Резултатите от анализите следва да бъдат предадени за обработка в отдел МЗБРЗТ на ИАОС до 30 май 2006г.

Таблица: - Брой почвени проби и изпитвания за 2005 г.

Проблеми:

  • В РЛ на ИАОС няма обособени звена за изпитване на почвени проби, което води до сериозни проблеми с изпълнение на обема на работата, така също и с качеството на извършваните изпитвания. Предлагаме към всяка РЛ да бъдат обособени звена специализирани за изпитване на почвени проби и проби от седименти поради нарасналия обем от проби за анализ и спецификата на използваните методи за изпитване.
  • Работата на лабораториите е сериозно затруднена поради недостиг на специфични материали и консумативи необходими за изпитване на почви. Количеството на химикали за 2005г. бе в обем планиран за 2004г., когато обема на работата като брой пунктове и анализи за 2005г. бе трикратно по-голям от планираните за 2004г.
  • В много от лабораториите оборудването е остаряло и се нуждае от сервизна поддръжка. Липсата на сервизно обслужване на тези апарати допринася за възникващите затруднения при спазването на сроковете за предаване на резултатите. Такъв е случая със спектрофотометрите, микровълновите системи за разлагане, ААС апаратите и др. Необходимо е своевременно, ежегодно подновяване на серизните процедури.


Почвен мониторинг – ІІ ниво

Контрол и опазване на почвите от ерозия

Водоплощна ерозия
За определяне на ерозионния риск и средногодишните стойности на почвените загуби през 2005г., са получени от НИХМ обработени плювиографни записи от 17 представителни ХМС, покриващи цялата територия на страната.
След допълнителна обработка, данните са включени като входна информация в модела за оценка на водоплощната ерозия. Получената информация е използвана за изчисляване на фактора на ерозионност на дъждовете и е захранен модела за прогнозиране на ерозионния риск и средногодишните почвени загуби.
Като краен резултат е получена информация за почвените загуби и разпределението на ерозионния риск на територията на страната за 2004г.

Ветрова ерозия
На основата на внедрения през 2004г. математичен модел за оценка на ветрова ерозия, са изчислени и визуализирани почвените загуби и разпределението на ерозионния риск за територията на 28-те области и страната.
Моделът е захранен с актуална информация за заетите прощи и вида земеползване. Информацията за 2005г. е получена от дирекция Агростатистика при МЗГ. Предвижда се ежегодно актуализиране на данните и визуализиране на почвените загуби, както и разпределението на ерозионния риск.

Контрол и опазване на почвите от вкисляване

Съгласно графика за изпълнение на мониторинговата програма, пробовземането е извършено през есента /м. септември/ от 41 полигона в 4 точки/ 2 дълбочини – общо 328 проби. Всички РЛ са извършили пробонабирането в срок и са изпратили опис на пунктовете.
Пробите следва да се изпитат по 7 показателя и резултатите да бъдат предадени в ИАОС до 30.05.2006г.

Контрол и опазване на почвите от засоляване

Съгласно графика за изпълнение на мониторинговата програма, пробовземането се извърши два пъти годишно - м. април и м. септември.
При пунктовете за засоляване почвените проби се вземат от 4 точки по 3 дълбочини- 0-20, 20-40 и 40-60 см. От 12 полигона са анализирани 288 почвени и 24 водни проби за 8 показателя.
Всичките шест РЛ са извършили пробонабирането в срок и са изпратили опис на пунктовете. Пробите от прлетната кампания са изпитани и протоколите са предадени за оценка. Пробите от есенната кампания се изпитват. Резултатите следва да бъдат предадени до 30.05.2006г.

Почвен мониторинг – ІІІ ниво

Контрол и опазване на почвите от замърсяване с устойчиви органични замърсители - складове за негодни за употреба пестициди

До 31.12.2005г. необходимата информация за текущата година е събрана чрез информационни карти. Резултатите се обработват.
Допълнително планираното вземане на 28 почвени проби в близост до 14 склада за съхранение на РЗП, които са в особено лошо състояние, е извършено с кампанията за вземане на проби по І ниво. Складовете бяха определени съвместно с НСРЗ: 6 - ИАОС, 5 – РИОСВ Плевен и 3 – РИОСВ Пазарджик. Пробите следва да бъдат изпитани в ИАОС, РЛ Русе и РЛ Пловдив и да бъдат предадни в отдел МЗБРЗТ до 31.03.2006г.

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС