ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Горски екосистеми

Широкомащабен мониторинг на горските екосистеми - ( Гори І-во ниво)

Изпълнението на програмата за широкомащабен мониторинг на горските екосистеми през 2010 г. се проведе в рамките на проект ЕС (FUTMON) – LIFE 07 ENV/DE/000218. За целта беше сключен договор с обединение „Лесотехнически университет и Институт по гората при Българската академия на науките” за изпълнение на дейността по позиция „Изграждане на мрежа за инвентаризация и широкомащабен мониторинг на горските екосистеми. Оценка на короните за 2009 и 2010 г. в рамките на проект: „Бъдещо развитие и изграждане на единна мониторингова система за горите на ниво ЕС (FUTMON) – LIFE 07 ENV/DE/000218”.

В специално селектираните 159 пробни площи в края на м. април изпълнителите съгласно договора, представиха критерии за избор и направиха подробни досиета с перманентни показатели за всяка от тях. Бяха извършени теренни наблюдения за оценка по показателите обезлистване и промяна в оцветяването. Направен е анализ и оценка на повредите и техните причинители по листата, летораслите, клоните, стъблата и приземните открити корени за всяко пробно дърво, като са описани симптомите и е определен обхвата на повредатите.


Интензивен мониторинг на горските екосистеми - ( Гори ІІ-ро ниво)

Съгласно мониторинговата програма за 2010 г. утвърдена със Заповед № 19 от 19.02.2010 г., са изпълнени дейности, свързани с пробонабиране и анализ на атмосферни отлагания и стъблен отток, пробонабиране и анализ на лизиметрични води, пробонабиране и анализ на растителни проби от дървесен опад и листа, иглолиста, въвеждане на данни от Автоматичните станции за КАВ и метеопараметрите и обработка и анализ на получените резултати. Стационари Витиня и Юндола се обслужват от ИАОС, Дирекция „ЛАД”, а стационар Старо Оряхово - от РЛ Варна. Постъпилата информация е обработена и качена в базата данни на ИАОС. В таблицата е представена информация за планираните и изпълнени през годината дейности.

Част от дейностите, които не се извършват в ИАОС, а са предмет на проект FUTMON, се извършават от експертен екип на ЛТУ, в рамките на позиции: „Селекция на пробни площи за интензивен мониторинг - гори. Изпълнение на схемите за интензивен мониторинг - гори за 2009 и 2010 г.” и „Изчисляване и оценка на пълния цикъл на хранителните вещества и критични натоварвания на замърсители в пробните площи за интензивен мониторинг - гори за 2009 и 2010 г.” на сключени и изпълнени Договори №1453/28.09.2009 г. и 1454/ 28.09.2009 г.

Атмосферни отлагания– съгласно утвърдената програма проби от атмосферни отлагания се събират постоянно на всеки 2 седмици. От началото на година до края на м. декември са реализирани 24 посещения на ПП Витиня и ПП Юндола. Информацията за ПП Старо Оряхово, подадена от РЛ Варна е за 22 посещения. 

Таблица: - Планирани и анализирани проби към 31 декември 2010 г.- Гори ІІ-ро ниво

Планирани и анализирани проби към 31 декември 2010 г.- Гори ІІ-ро ниво
Качество на атмосферния въздух и метеопараметри
Планирани Анализирани
Брой автоматични станции 3 3
Брой измервания 28 9080 28 9080
Брой отчитани параметри 11 11
Водни проби /Атмосферни отлагания и лизиметрични води/
Планирани Взети За анализи
Брой проби от атмосферни отлагания 384 631 (Витиня и Юндола) 79 (Ст. Оряхово) 165 (Витиня и Юндола) 17 (Ст. Оряхово)
Брой проби от стъблен отток 16 37 9
Брой проби от лизиметрични води 96 26 5
Брой параметри за анализ на проби от атм. отлагания, ст. отток и лизим. води 15+8* 22 22
Растителни проби
Брой проби от дървесен опад 15 х 3 фракции 80 броя проби, от които са разделени по фракции, смесени и предадени за анализ 45 броя предстои
Брой растителни проби 38 + доп. Интенз. анализи на раст. проби по дейност D2 на проект FutMon 80 броя проби от дървесните видове и 69 броя от индикаторните 149
Брой почвени проби-мин. хоризонти Не предстои
Брой почвени проби - МГП Не предстои

• Разликата в броя на взетите и броя на пробите за анализ се дължи на специфичните изисквания за пробонабиране и анализ на атмосферните отлагания. Пробонабирането се извършва от предварително определен брой колектори, съгласно изискванията на МКП ”Гори”, докато за анализите на показателите се работят смесени проби от основното, допълнителното насаждение, пробите на открито и стъбления отток. От друга страна разликата в предвидените за анализ и действително анализираните се дължи на липсата на валежи. Броят на анализираните показатели варира през годината, поради невъзможността за анализиране на пълния набор показатели по технически причини;
• Във връзка с изпълнение на демонстрационния проект по FutMon, беше предвидено вземане на 20 проби всеки месец в периода от юни до септември (общо 80 дървесни +69 индикаторни);
• Взетите проби от лизиметрични води са твърде малко, което изисква проверка на инсталациите и в трите пробни площи от обслужващата сервизна фирма още в началото на периода на пробовземане (м. април 2011 г.). В Стационар Старо Оряхово има отчетени само 4 (от 24) периода с взети проби от атмосферни отлагания, което е крайно недостатъчно (за сравнение във Витиня и Юндола са отчетени по 20 периода с валежни води).

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС