ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Предприети мерки за подобряване на дейността на мрежата за контрол на качеството на атмосферния въздух

През 2011 г. беше изпълнен Договор № 1703/03.09.2010 г., сключен между ИАОС и „ИнфоЛогика” ООД, на тема „Въвеждане на нов софтуерен продукт за оценка и управление на качеството на данните от Националната система за контрол качеството на атмосферния въздух в реално време, в т.ч. изготвяне на необходимите доклади до Европейската агенция по околна среда и Европейската комисия, информиране на населението и осигуряване на необходимото хардуерно оборудване за въвеждане на новия софтуерен продукт”. Чрез реализирането на проекта се инсталира нов софтуерен продукт за събиране, обработка, анализ и докладване на данните от Националната система за контрол качеството на атмосферния въздух в реално време съгласно изискванията на националното и европейско законодателство.

Със Заповед № РД-66/03.02.2011 г. на министъра на ОСВ беше създадена експертна група, която извърши оценка на разположението на пунктовете за контрол качеството на атмосферния въздух съгласно изискванията на Приложение №6 към член 11 от Наредба №12/2010 за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух. Изготвен е доклад за последващите дейности за подобряване дейността на Националната автоматизирана система за контрол на КАВ. Докладът е одобрен от МОСВ.

Изготвено е предложение със списък от пунктове, в които се извършват паралелни измервания на съдържанието на ФПЧ10 в атмосферния въздух за определяне на необходимостта от преместването им.

Следвайки изискванията на Наредба №12/2010г. бе разработен единен подход за осигуряване и контрол на качеството на измерванията на нивата на замърсителите в атмосферния въздух, утвърден със Заповед №50/31.01.2011г. на министъра на околната среда и водите. Отговорните звена за неговата цялостна реализация са Централната лаборатория за изпитване – гр. София и Калибровъчна лаборатория, които получиха акредитация по замърсители и референтни методи, включени в обхвата на Наредбата.

В съответствие с единния подход, през 2011 г. беше извършена проверка и калибриране на апаратурата за контрол качеството на атмосферния въздух (ККАВ) от експерти на Калибровъчна лаборатория, изпълнявайки годишна програма, утвърдена от изпълнителния директор на ИАОС. Калибрирани и проверени са измерителните устройства в АИС, съгласно изискванията на Европейското и националното законодателство по отношение контрола и качеството на измерванията на атмосферен въздух и емисионен контрол са : 480 бр. /120 бр. – четири пъти през 2011г./ автоматични газанализатора за контрол качеството на атмосферния въздух (ККАВ);
19 бр. автоматични газанализатора за емисионен контрол;
14 бр. многоканални (многокомпонентни) анализатора за емисионен контрол;
180 бр. /45 бр. – четири пъти през 2011г./ пробовземни устройства за ФПЧ10 – проверка по дебит .Издадени са 179 броя сертификата от калибриране съгласно действаща система за управление на акредитираната лаборатория по Европейски стандарт БДС EN ISO/IEC 17025:2006

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС