ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2004 год.

Глава 2. Трендове на общите емисии на ПГ

2.1 Трендове на агрегираните емисии на ПГ
2.2 Емисии на ПГ по видове
2.4 Трендове на емисии на ПГ- прекурсори и SOx.

2.3 Тренд на емисиите на ПГ по категории източници

  В Таблица 2.8 са дадени трендовете на агрегираните емисии на ПГ по секторите на IPCC. Очевидно най-голям принос към общите емисии изразени в СО2-екв. има сектор Енергия. Следва сектор Индустриални процеси (особено след 2000 г.) и сектори Отпадъци и Селско стопанство.

Сектор Енергия

За всички категории източници в този сектор се наблюдава устойчивата тенденция на намаляване на емисиите от 1988 г. насам. Най-голямо е намалението в публичния сектор (в т. ч. бита)- 80%, промишлеността- 56% и транспорта 46%, а най-малко в енергетиката - 34.5%.

През текущата година се наблюдава спад на емисиите от енергийния сектор спрямо 2003 г. във всички категории с изключение на транспорта и случайните емисии от добив и пренос на въглища, нефт и газ. По подробен анализ на емисиите на ПГ в сектора ще бъде направен в Глава 3 на доклада.

Сектор Промишлени процеси

За всички категории източници в този сектор се наблюдава устойчивата тенденция на намаляване на емисиите от 1988 г. насам. Най-голямо е намалението при N2O- 64.6%, следвано от намалението при СН4- 41.5% и при СО2 - 36.4%. Отчитането на потенциалните емисии от HFCs в новите газове води до едно нарастване спрямо базовата за тях 1995 г. от 124%.

През текущата година се наблюдава незначителен спад на сумарните емисии от сектора спрямо 2003 г. Този спад е обусловен от спада на емисиите на N2O - 26%, следван от спада на емисиите на СН4 - 18.6%. Увеличаването на емисиите на СО2 и на F-газовете води до запазване на практика на нивото на емисии от този сектор през 2003 г. Подробен анализ на емисиите на ПГ в сектора ще бъде направен в Глава 4 на доклада.

Сектор Селско стопанство

Общото намаление на емисиите от сектора за периода от 1988 г. насам е 65%. Средно с този процент намаляват и емисиите от всички категории на сектора като най-голямо е намалението при селскостопанските почви – 66%.

През текущата година се наблюдава ръст на емисиите от сектора спрямо 2003 г. с 5.6% Този ръст е устойчив след 2001 г. Най-голям е този ръст за емисиите на N2O от селскостопански почви. Подробен анализ на емисиите на ПГ в сектора ще бъде направен в Глава 6 на доклада.

Сектор Изменение в земеползването и гори

В този сектор България за първи път докладва не само емисии от изменение на биомасата в горите. Докладват се и емисии и поглъщане на въглерод от селскостопанските почви, пасища и ливади и от горските почви.

Годишното поглъщане на СО2 в горите е от порядъка на 7-9 млн. тона за периода след 1988 г. Това представлява около 11.8% от общите емисии на ПГ за 2004 г. Подробен анализ на емисиите на ПГ в сектора ще бъде направен в Глава 7 на доклада.

Сектор Отпадъци

Общото намаление на емисиите от сектора за периода от базовата година до сега е 54.3%. Това намаление се дължи основно на намалението на емисиите от твърди отпадъци, което е около 58%.

През текущата година на практика няма ръст на емисиите от отпадни води като се запазва високото им ниво от предходната година. Наблюдава се ръст на емисиите от сектора с 5.9% спрямо 2003 г. поради по-високото ниво на емисиите на СН4 от депонирането на твърди отпадъци- ръст от 7.8%. Подробен анализ на емисиите на ПГ в сектора ще бъде направен в Глава 8 на доклада.

Международна бункеровка

Емисиите от международна бункеровка в морския и въздушен транспорт се докладват извън общите емисии на страната. В сравнение с базовата година тяхното намаление е с 55%. Това намаление е значително по-малко от средното намаление за периода 1999-2002 г., което отразява ниската активност на международните превози.

Copyright 2000-2021 © ИАОС