ExEA ExEA EEA

Справка за изпълнението на мониторинговите програми през 2006 г.

"ЗЕМИ И ПОЧВИ"


Подсистема “Земи и почви”


Почвен мониторинг - І ниво

Мониторинговата програма за 2006г. е оптимизирана и предвидена за по-малък брой пунктове от общо утвърдените 407 пункта за страната. Ограничаването на обема дейности в сравнение с 2005 г. е заложено с цел облекчаване и прецизиране на аналитичната работа на Регионалните лаборатории. При такова равномерно разпределение на натовареността на лабораториите във времето, в продължение на 4 години ще се покрие цялата мрежа 16х16, каквато е и оптималната периодичност за провеждане на почвен мониторинг.
Съгласно графика за изпълнение на мониторинговата програма, до 30 октомври 2006г. са взети почвените проби от 52 пункта, привързани към общоевропейската ЕМЕР мрежа, както и от допълнително определени на базата на резултатите от 2005 г. 68 пункта. Пробите са взети в две дълбочини/ три повторения.
За предаване на резултатите от изпитванията за обработка в ИАОС е определен срок до 28 февруари 2007г.
Поради липса на достатъчно химикали и реактиви, както и кадрови проблем в РЛ Варна, се наложи преразпределение на проби от

  • РЛ Варна за показатели орг. С и общ N към ИАОС;
  • РЛ Русе за As към РЛ Бургас;
  • РЛ Велико Търново за Hg към РЛ Бургас.

За показатели общ С и Hg се наложи усредняване на пробите за изпитване – по една проба за всяка дълбочина, вместо заплануваните три повторения.
Поради липса на достатъчно химикали и реактиви, са извършени изпитвания за органичните показатели на усреднени проби от първата дълбочина. Доставката на консумативите е осъществена в началото на 2007 г. след приключване на необходимата пробоподготовка. Наложи се преразпределение на проби от РЛ Русе и РЛ Варна към РЛ Пловдив поради кадрови проблеми.
Срокът за предаване на резултатите е удължен на 15 март 2007г.


Таблица: - Брой на пунктовете и показателите по мониторинговата програма за 2006г.


Почвен мониторинг – ІІ ниво

Контрол и опазване на почвите от ерозия

Водоплощна ерозия

За определянето на ерозионния риск от площна водна ерозия и за изчисляването на средногодишните почвени загуби се използват данни от обработени плювиографни записи от 17 ХМС, представени от НИМХ.
При допълнителна обработка на тези данни се получава информация за R фактора (ерозионност на дъждовете), необходима за захранване на модела за оценка на площна водна ерозия.
В началото на 2007г. ще бъде внедрен подобрен и актуализиран модел за водоплощната ерозия. Ще съдържа новото CLC 2000, Digital Elevation Model за определяне на наклоните, а изходната информация за ефекта от водоплощна ерозия ще бъде ограничен на ниво водосбор и област.
Така като краен резултат от модела излиза по-актуална и прецизирана информация за разпределението на потенциалния и действителния риск на територията на страната както и информация за почвените загуби в следствие на площната ерозия.

Ветрова ерозия

За определянето на ерозионния риск и средногодишните почвени загуби от ветрова ерозия на територията на страната се използва внедрения в ИАОС модел за оценка на ветровата ерозия. Модела се захранва с актуални данни предоставени от дирекция Агростатика при МЗГ за заетите площи и вида земеползване за 28-те области и страната.
От така заредената и обработена информация от модела като краен резултат излизат актуални данни за почвените загуби и разпределението на ерозионния риск в табличен и картен вид.

Контрол и опазване на почвите от вкисляване

Съгласно графика за изпълнение на мониторинговата програма, пробовземането е извършено през есента /м. Септември/. Всички РЛ са извършили пробовземането в срок и са изпратили пълен опис на пунктовете.
При пунктовете за вкисляване почвените проби се вземат от 4 точки по 2 дълбочини - 0-20 см. и 20-40 см. Пробите са изпитани по 7 показателя и резултатите бяха предадени в ИАОС в определения срок - 30.11.2006 г.

Таблица: - Мониторингови мрежи – почви ІІ ниво


Контрол и опазване на почвите от засоляване

Съгласно графика за изпълнение на мониторинговата програма, пробовземането се извърши два пъти годишно - м. април и м. септември. Всичките шест РЛ са извършили пробовземането в срок и са изпратили пълен опис на пунктовете.
При пунктовете за засоляване почвените проби се вземат от 4 точки по 3 дълбочини - 0-20, 20-40 и 40-60 см. От всеки пункт се взима и водна проба от близък дренажен канал.
От 12 полигона бяха анализирани 288 почвени и 24 водни проби. Пробите са изпитани по 8 показателя и резултатите бяха предадени в ИАОС в определения срок - 30.11.2006 г.


Почвен мониторинг – ІІІ ниво

Контрол и опазване на почвите от замърсяване с устойчиви органични замърсители - складове за негодни за употреба пестициди

Информацията за състоянието на складовете и съхраняваните в тях ПРЗ се събира ежегодно чрез информационни карти от РИОСВ. Данните за 2006г. са постъпили в ИАОС до края на м. януари 2007г., обработени са и са предоставени в МОСВ и НСРЗ за целите на международен семинар по TAIEX.
Допълнително е планирано пробовземане на 30 броя почвени проби в близост до 10 склада за съхранение на РЗП, които са в особено лошо състояние. Резултатите са получени и се обработват.

Copyright 2000-2021 © ИАОС