ExEA ExEA EEA

Справка за изпълнението на мониторинговите програми през 2007 г.

"ЗЕМИ И ПОЧВИ"

  • Земи и почви


    ЗЕМИ И ПОЧВИ

    Мониторинг І ниво

    Съгласно утвърдената програма за мониторинг - І ниво през 2007 г., контрол качество на почвите се извърши чрез пробовземане и анализиране на почвени проби от 121 пункта (при заложени 122 – от един пункт не са взети проби поради недостъпност).

    Пробовземането следваше да се извърши до 30.10.2007 г., а протоколите от анализите и отчет за дейността - до 28.2.2008 г.
    Разпределението на планираните дейности е представено в таблицата по-долу.

    Таблица - Разпределението на планираните дейности

    Пробонабирането е извършено в три проби и в две дълбочини (т.е. по 6 проби от пункт).
    До края на м. април са получени протоколите от всички РЛ с изключение на резултатите от РЛ Благоевград, В.Търново, Плевен, Пазарджик и Смолян. До момента не са извършени всички изпитвания на пробите за органични замърсители от РЛ Бургас и Пловдив.
    Данните са в процес на обработка.

    Таблица


    Вкисляване на почвите

    Съгласно програмата за мониторинг, пробовземането се извърши от РЛ през есента (м. септември) от 26 пункта в 8 точки/ 2 дълбочини. Анализите се извършват от РЛ, като протоколите се представят в ИАОС за обработка до 30 ноември 2007 г.
    Всички планирани дейности са извършени в срок. Данните са в процес на обработка.

    Таблица


    Засоляване на почвата

    Съгласно програмата за мониторинг, пробовземането се извърши от РЛ два пъти годишно (м. април и м. септември 2007 г.). При пунктовете за засоляване почвените проби се вземат от 4 точки по 3 дълбочини - 0-20, 20-40 и 40-60 см. Анализите се извършват от РЛ, като протоколите се представят в ИАОС за обработка до 30 ноември 2007 г.
    Всички планирани дейности са извършени в срок. Данните са в процес на обработка.



    Списък на пунктовете

    Таблица - Списък на пунктовете


    Складове за пестициди

    Ежегодно РИОСВ извършва инвентаризация на складовете за залежали и негодни за употреба препарати за растителна защита. Допълнително през 2007 г. е извършено вземане на проби в близост до складове в особено лошо състояние – общо 12 склада по 2 смесени проби: по 4 склада в области Перник, Враца и Пазарджик. Пробите са внесени за анализ в РЛ Плевен.


    Ерозия на почвата

    Мониторингът на водната и ветрова ерозия се извършва чрез математичен модел за оценка и прогноза на процесите.
    През 2007 г. е извършена оценка на актуалната водоплощна ерозия (на база данни за земеползване), докато за потенциалната - не беше възможно поради не сключен договор с НИХМ за предоставяне на данни за интензивност на валежите.

Copyright 2000-2021 © ИАОС