ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Горски екосистеми

Широкомащабен мониторинг на горските екосистеми - ( Гори І-во ниво)

Изпълнението на програмата за широкомащабен мониторинг на горските екосистеми се реализира чрез ежегодно възлагане като конкурсна задача, която се финансира по равно от МОСВ и ДАГ. Изпълнители на програмата са Лесотехническия университет и Института за гората към БАН. И тази година задачата бе финансирана и изпълнена в срок. Бяха докладвани данните, съгласно международните ангажименти на Р. България към МКП “Гори” - I–во ниво. Спазени са сроковете и изскванията за изпращането на справките и писмения доклад за състоянието на горските екосистеми през 2007 г. Годишният отчет за изпълнението на задачата е представен, съгласно предвидения в договора срок .

Интензивен мониторинг на горските екосистеми - ( Гори ІІ-ро ниво)

През 2007 г. мониторинговата програма включва анализ и оценка на всички задължителни и някои от оптималните показатели, съгласно ръководството на МКП ”Гори – ІІ-ро ниво”.

Организирането на дейностите в трите стационара „Витиня”, „Старо Оряхово” и „Юндола” се извършва в съответствие с изискванията на МКП ”Гори – ІІ-ро ниво” по предварително утвърдени програми и графици, съгласно периодиката определена в Методичното ръководство на МКП „Гори”. Обслужването на стационарите “Витиня” и “Юндола” се извършва изцяло от Главна Дирекция ЛАД на ИАОС, а на това в “Старо Оряхово” - от РЛ Варна.

Изпълнението на част от дейностите на мониторинговата програма за интензивен мониторинг на ГЕС ежегодно се възлага като обществена поръчка на колектив от Лесотехническия университет.

Съгласно мониторинговата програма за 2007 г., са предвидени дейности свързани с извършване на визуална оценка на короните и фитопатологично обследване на пробните дървета, пробонабиране и анализ на атмосферни отлагания и стъблен отток , пробонабиране и анализ на растителни проби от листа/иглолиста, индикаторни видове и дървесен опад, фитоценотични наблюдения и анализи, снемане на данни от Автоматичните станции за КАВ и метеопараметрите и обработка и анализ на получените резултати.

За отчетния период са обработени всички протоколи от извършените пробонабирания за атмосферни отлагания и стъблен отток, получени от ГД ЛАД на ИАОС и РЛ Варна.

Констатирани са следните проблеми:

  • През първото тримесечие, поради повреда на пламъчния фотометър, не бяха анализирани показателите калий и магнезий;
  • Поради все още неотстранена повреда на смукателните маркучи на лизиметрите, няма възможност за пробонабиране и анализ на лизиметрични води.


Предприети мерки:

Анализите на 2-та задължителни показатели – калий и магнезий, се извършват от РЛ „Пловдив”.

Изготвен е доклад до Директора на ИАОС и беше представена оферта за изработване на смукателни помпи за лизиметрични води.

Разликата в броя на взетите проби и броя на анализите се дължи на специфичните изисквания за пробонабиране и анализ на атмосферните отлагания. Пробонабирането се извършва от предварително определен брой колектори, съгласно изискванията на МКП ”Гори”, докато за анализите на показателите се работят смесени проби от основното, допълнителнителното насаждение, пробите на открито и стъбления отток.

От друга страна разликата в предвидените за анализ и действително анализираните се дължи на липсата на валежи.

Измерването на показателите от АС за качество на атмосферния въздухи метеопараметрите се извършва на всеки 1 час. Получените данни към настоящия момент са обработени.

  • Анализаторите за измерване количеството на валежите и на трите стационара все още не отчитат паднали валежи;
  • Сензорите за слънчева радиация не са калибрирани и отчитат невалидни стойности;
  • Анализаторите за серния диоксид и азотните оксиди на стационарите „Юндола” и „Старо Оряхово” дават чести повреди и се губи голям процент данни.
  • Проблеми с процентите валидни данни са констатирани и на трите стационара: - на стационар Витиня са установени ниски проценти на валидните данни за показателите: влажност на атмосферния въздух, слънчева радиация, валежи и скорост на вятъра;
    - на стационар Старо Оряхово – ниски проценти валидни данни са установени за NO - 87%, NOx – 53%, слънчева радиация, валежи, а от средата декември липсват данни за посока и скорост на вятъра. Независимо от задоволителния процент валидни данни по показателя влажност на атмосферния въздух регистрираните стойности са под съмнение;
    - на стационар Юндола – по технически причини данни за периода от средата на м. юли до края на м. август липсват по всички показатели. От средата на м. ноември всички сензори за отчитане на метеопараметрите са дали проблеми при отчитането, като липсват данни за температура на въздуха, атмосферна влажност, посока и скорост на вятъра.

Предприети мерки:
Своевременно са уведомени фирмите за сервизно обслужване на стационарите.

 

Интензивен мониторинг на горски екосистеми

(Гори ІІ-ро ниво)

 

Качество на атмосферния въздух и метеопараметри

 

Планирани

Анализирани

Брой автоматични станции

 

3

 

3

Брой измервания

26280

26280

Брой отчитани параметри

 

10

 

10

Водни проби

/Атмосферни отлагания и лизиметрични води/

 

Планирани

Взети

Анализи

Брой  проби от  атмосферни отлагания

 

384

421 (ГД”ЛАД” -  ИАОС)

135 (РЛ”Варна”)

1862 (ГД”ЛАД” -  ИАОС)

564 (РЛ”Варна”)

Брой  проби от стъблен отток

 

16

 

25

 

108

Брой  проби от лизиметрични води

 

96

 

0

 

0

Брой параметри за анализ на проби от атм. отлагания, ст. отток и лизим. води

 

 

 

15+8*

 

 

 

15+8*

 

 

 

13

Растителни проби

Брой проби от дървесни и индикаторни тревни видове

 

38

 

 

38

 

Предстои

 

Брой проби от дървесен опад

 

 15

 

15

 

Предстои

* Броят на анализираните показатели варира през годината, поради невъзможността за анализиране на пълния набор показатели по технически причини или недостатъчни количества водни проби

 

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС