ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Отпадъци

I. Извършени дейности за изпълнение на ангажиментите на ИАОС по Наредба № 9/28.09.2004 за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационните документи и на закритите обекти и дейности

  • Изпратени са на РИОСВ подробни указания за актуализация на списъците на депата, на инсталациите/съоръженията за третиране на отпадъците и лицата, докладващи за дейностите по отпадъците.
  • Актуализирани са списъците на депата, на инсталациите/съоръженията за третиране на отпадъците и лицата, докладващи за дейностите по отпадъците и са изпратени на РИОСВ.
  • Обсъдени и разработени технически задания за представяне в подходящ вид и интегриране на информацията от Регистъра на депата и Регистъра на инсталациите в информационната система (софтуерния продукт) по отпадъци.
  • Подготвени и изпратени данните за първото докладване на Република България до Европейската Комисия в изпълнение на Директиви 94/31/ЕС, 75/442/ЕЕС, 86/278/ЕЕС, 1999/31/ЕС.
  • През отчетния период в ИАОС е получена въведена на магнитен носител информацията от годишните отчети за: - образувани производствени или опасни отпадъци – 9023 броя;
    - за болнични отпадъци – 727 броя;
    - събиране, транспортиране и временно съхраняване на производствени или опасни отпадъци - 1108 броя;
    - събиране, транспортиране и временно съхраняване на битови и/или строителни отпадъци - 193 броя;
    - депониране на отпадъци – 247 броя;
    - оползотворяване и/ или обезвреждане на отпадъци – 265 броя;

 Дейности, свързани с изпълнение на задължения по други нормативни документи

 Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки приета с ПМС № 41/26.02.2004. Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горецитираната Наредба през отчетния период беше извършено следното:

  • Актуализирани са списъците на предприятията, задължени да предоставят информация на ИАОС и на малките и средни предприятия.
  • На всички предприятия от горепосочените списъци (50 бр.) ИАОС изпрати писма по електронната поща, за напомняне задълженията им за предоставяне на информация на ИАОС. Допълнително са изпратени напомнителни писма до предприятията (30 бр.), неотговорили в определения срок.
  • Изпратени са напомнителни писма на организациите по оползотворяване за предоставяне на докладите по чл.38, 39 и 40 от Наредбата.
  • През месец февруари беше приключен и изпратен в МОСВ докладът за изпълнение на целите на Република България по оползотворяване и рециклиране на отпадъци от опаковки през 2005 г.
  • Подготвени и изпратени са в началото на месец юни данните за първото докладване на Република България до Европейската Комисия в изпълнение на Директива 94/62/ЕС.

Наредба за реда и начина за оползотворяването на утайки от пречистването на отпадъчни води чрез употребата им в земеделието, приета с ПМС № 339/14.12.2004. Наредбата регламентира изискването за изготвянето на доклад до министъра на околната среда и водите относно употребата на утайки в земеделието въз основа на обобщени данни получени от РИОСВ на магнитен носител. Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горецитираната Наредба през отчетния период беше извършено следното:
С циркулярно писмо на РИОСВ са изпратени таблици за въвеждане на информацията, изискваща се по Наредбата.
Отговори са получени от 15 РИОСВ, като 11 от тях имат ГПСОВ, образуващи неопасни утайки, с капацитет над 300 кг дневно и БПК5, съответстващо на 5000 еквивалентни жители, а останалите 4 РИОСВ имат ГПСОВ с капацитет под границата.
Изпратени са въпросници на 19 предприятия „Водоснабдяване и канализация”, обслужващи ГПСОВ.
Отговори са получени от 40 градски пречиствателни станции за отпадъчни води.
Изготвен е доклад до министъра на околната среда и водите относно употребата на утайки в земеделието.

Наредба за изискванията за третиране и транспортиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, приета с ПМС № 230/01.11.2005. Наредбата регламентира изискването за въвеждане в действие на компютърна информационна система за отчитане и контрол по прилагане на Наредбата. Целта на информационната система е събиране и обработване на информацията, изискваща се от задължените лица, както и изготвянето на доклад до министъра на околната среда и водите за изпълнение целите на Наредбата. ИАОС изготвя информация за събраните количества отработени масла, начина на оползотворяването им, пуснатите на пазара масла, както и произведените, внесените и изнесените масла. Дейностите, извършени за изпълнение на ангажиментите на ИОАС съгласно Наредбата са: - Изготвен е списък на лицата по Наредбата, задължени да предоставят информация за събраните количества отработени масла и оползотворяването им и уведомяване за задълженията им за докладване в ИАОС, както и таблици за въвеждане на информацията.
- Изготвен е списък на вносителите и производителите на масла и уведомяване за задълженията им за докладване, както и таблица за въвеждане на информацията.
- Изработени са форми за докладване от НСИ, АМ и Организациите по оползотворяване, а също и за лицата, които изпълняват задълженията си индивидуално.
- Изготвен и съгласуван с Дирекция “Управление на отпадъците” на МОСВ формат на доклада по прилагане на Наредбата.
- Изготвен е доклад до министъра на околната среда и водите за изпълнение целите на Наредбата през 2006 г.
- Подготвени и изпратени са данните за първото докладване на Република България до Европейската Комисия в изпълнение на Директива 75/439/ ЕЕС.

Наредба за изискванията за пускане на пазара на батерии и акумулатори и за третиране и транспортиране на отпадъци от батерии и акумулатори, приета с ПМС № 144/05.07.2005. Наредбата регламентира изискването за въвеждане в действие на компютърна информационна система за отчитане и контрол по прилагане на Наредбата. Целта на информационната система е събиране и обработване на информацията, изискваща се от задължените лица, както и изготвяне на доклад до министъра на околната среда и водите за изпълнение целите на Наредбата. ИАОС има задължение за изготвяне на информация за количеството на пуснатите на пазара батерии и акумулатори и за количеството на събраните негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА) през определени периоди и да осъществява достъп до тях. Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горецитираната Наредба през отчетния период беше извършено следното:

  • Актуализирани са унифицираните формати за предоставяне на периодични справки и е осигурен достъп до тях чрез интернет страницата на ИАОС.
  • Изпратено е циркулярно писмо до РИОСВ за предоставяне на списък на лицата с утвърдени програми по чл. 29, ал. 1, т. 4 от ЗУО, изпълняващи задълженията си индивидуално по Наредбата.
  • Изпратено е циркулярно писмо до РИОСВ за предоставяне на списък на лицата с издадени разрешения или регистрационни документи за извършване на дейности по събиране, временно съхраняване, транспортиране, предварително третиране, оползотворяване и/ или обезвреждане на негодни за употреба батерии и акумулатори през 2006 г.
  • Актуализиран е списъка на лицата, пускащи на пазара батерии и акумулатори и списъка на операторите на площадки за събиране и временно съхраняване на НУБА и/или на съоръжения за предварително третиране и съоръжения за оползотворяване, задължени да предоставят периодична информация на ИАОС.
  • Обобщена е информацията за пуснатите на пазара батерии и акумулатори и за събраните НУБА за четвъртия период на 2006 г., за първия, втория, третия и четвъртия период на 2007 г., както и обобщена справка за цялата 2006 г. и е осигурен интернет достъп до нея.
  • Актуализиран е списъка на лицата, пускащи на пазара батерии и акумулатори и списъка на операторите на площадки за събиране и временно съхраняване на НУБА и/ или на съоръжения за предварително третиране и съоръжения за оползотворяване, задължени да предоставят периодична информация на ИАОС.
  • Изготвен е доклад до министъра на околната среда и водите за изпълнение целите на Наредбата през 2006 г.

Наредба за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване, приета с ПМС № 82/10.04.2006. Наредбата регламентира изискването за въвеждане в действие на компютърна информационна система за отчитане и контрол по прилагане на Наредбата. Целта на информационната система е събиране и обработване на информацията, изискваща се от задължените лица, както и изготвяне на доклад до министъра на околната среда и водите за изпълнение целите на Наредбата. ИАОС има задължение за изготвяне на информация за количеството пуснато на пазара електрическо и електронно оборудване (ЕЕО) и за количеството на събраното излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) през определени периоди и да осъществява достъп до тях. Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горецитираната Наредба през отчетния период беше извършено следното:

  • Актуализирани са унифицираните формати за предоставяне на периодични справки по Наредбата и е осигурен достъп до тях чрез интернет страницата на ИАОС.
  • Обобщена е информацията за пуснатото на пазара електрическо и електронно оборудване и за събраното ИУЕЕО за първия, втория, третия и четвъртия период на 2007 г., както и обобщена справка за 2006 г. и е осигурен интернет достъп до нея.
  • Актуализиран е списъкът на лицата, задължени да предоставят периодична информация на ИАОС.
  • Изпратено е циркулярно писмо до РИОСВ за предоставяне на списък на лицата с утвърдени програми по чл. 29, ал. 1, т. 4 от ЗУО, изпълняващи задълженията си индивидуално по Наредбата.
  • Изготвен е доклад до Министъра на околната среда и водите относно прилагането на наредбата за изпълнение на целите на Република България по събиране, рециклиране и оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

Наредба за изискванията за третирането на отпадъците от моторни превозни средства, приета с ПМС №311/17.11.2004 г.
В тази Наредба се посочват мерките, имащи за цел намаляване генерирането на отпадъци от моторни превозни средства (МПС) и от друга страна стимулиране на повторната употреба, рециклирането и други форми на оползотворяване на ИУМПС. Един от преките ангажименти на ИАОС във връзка с прилагането на Наредбата е въвеждане в действие на компютърна информационна система за отчитане и контрол по прилагане на Наредбата. Във връзка с изпълнението на тези задачи и сроковете и обхвата на докладите, които България е задължена да изпраща до ЕК, през 2007 г. се реализира проект на тема: „Практическо изпълнение на задълженията за докладване към ЕС съгласно Директива 2000/53/ЕС”. В рамките на проекта съвместно с холандски експерти се изготви доклад с препоръки за подобряване практиките по управление на отпадъци от МПС в България. Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горецитираната Наредба през отчетния период беше извършено следното:

  • Актуализира се публикуваната в интернет страницата на ИАОС информация за второто и трето тримесечие на 2007 г. относно внесените и изнесени от страната МПС (предоставена от Агенция митници) и събраните за разкомплектоване ИУМПС (предоставяна от операторите на центрове за разкомплектоване и площадки за временно съхранение на ИУМПС);
  • С циркулярни писма на РИОСВ са: - предоставени списъците на предприятията, които изпълняват и не изпълняват задължения си по чл. 22, ал.2 за изготвяне на тримесечни справки до ИАОС за събраните ИУМПС. Писмата се изготвят във връзка с подпомагане експертите от РИОСВ при осъществяване на текущ и последващ контрол съгласно чл.17, ал.4 от Правилник за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите;
    - актуализирани списъците с фирми, притежаващи разрешения за дейности по третиране на ИУМПС, както и разположението на техните площадки.
  • Приключено е изпълнението на проект: „Практическо изпълнение на задълженията за докладване към ЕС съгласно Директива 2000/53/ЕС”;
Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС