ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Предприети мерки за подобряване на дейността на мрежата за контрол на качеството на атмосферния въздух

От началото на2012 г. окончателно е приложен и се използва на локално (РЛ и РИОСВ) и национално (ИАОС) ниво новият софтуерен продукт  за обработка и докладване на данните от Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух в реално време

               Със Заповед № РД-66/03.02.2011 г. на министъра на околната среда и водите беше създадена експертна група, която извърши оценка на разположението на пунктовете за контрол качеството на атмосферния въздух съгласно изискванията на Приложение № 6 към член 11 от Наредба №12/2010 за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух. Изготвен е доклад за последващите дейности за подобряване дейността на Националната автоматизирана система за контрол на КАВ. Докладът е одобрен от МОСВ.

               Във връзка с изпълнение изискванията на посочената заповед през 2012 г. паралелни измервания на съдържанието на ФПЧ10 в атмосферния въздух за определяне на необходимостта от преместване на пунктове за контрол качеството на атмосферния въздух се извършиха в София, Пловдив, Смолян, Несебър, Перник и Добрич. Започна преместването на нови площадки АИС “Ян Палах”, гр. Варна и АИС “Добрич”. АИС “Юндола”, АИС “Старо Оряхово” и АИС “Изворите”, Девня са преместени в нови фургони.

               Изпълнен е проект „Осигуряване достъп до данните от автоматичните измервателни станции (АИС) от Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух (НАСККАВ) от съответната община, на чиято територия е разположена АИС” и сервизна гаранционна поддръжка”. 

            Следвайки изискванията на Единния подход за осигуряване и контрол на качеството на измерванията на нивата на замърсителите в атмосферния въздух, утвърден със Заповед №50/31.01.2011г. на министъра на околната среда и водите, продължи последващото усъвършенстване на процедурите в него – определяне на приложими експлоатационни характеристики на газанализаторна апаратура за определяне на серен диоксид.

            През 2012 год. на станция “Павлово” бе проведен експеримент за доказване на идентичност на измерванията, провеждани по референтния и нереферентни методи на измерване по показател ФПЧ10. Докладът с получените резултати от цялостния експеримент е изпратен до дирекция “Опазване чистотата на въздуха”, МОСВ за утвърждаване. 

По програмата на Калибровъчна лаборатория и прилагането на Единния подход за осигуряване и контрол качеството на измерванията на нивата на замърсителите в атмосферния въздух през2012 г. беше извършена проверка и калибриране на апаратурата за контрол качеството на атмосферния въздух (ККАВ) от експерти на Калибровъчна лаборатория на територията на София и във всички осемте района съгласо приложение 1 от програмата на лабораторията. Калибрирани и проверени, съгласно изискванията на Европейското и националното законодателство по отношение контрола и качеството на измерванията на атмосферен въздух и емисионен контрол са : 

468 бр./ 117 бр. – четири пъти през 2012 г. - автоматични газанализатора за контрол качеството на атмосферния въздух (ККАВ);
37 бр. автоматични газанализатора за емисионен контрол;
7 бр. многоканални (многокомпонентни) анализатора за емисионен контрол;
164 бр./ 41 бр. – четири пъти през 2012 г. - пробовземни устройства за ФПЧ10 – проверка по дебит .
Издадени са 195 броя сертификата от калибриране съгласно действаща система за управление на акредитираната лаборатория по Европейски стандарт  БДС EN ISO/IEC 17025:2006
Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС