ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Изпълнителна агенция по околна среда представи Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда

Публикувано на 19-01-2024 г.

Днес 18 януари 2024 г. Изпълнителната агенция по околна среда представи Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2021 г., в рамките на информационното събитие, което се проведе в зала „Европа“ на Министерството на околната среда и водите бяха представени основни екологични индикатори, тенденции и заключения, формиращи „ключови послания” по екологични теми.

 

 „През призмата на Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2021 г. са изведени приоритетни посоки, към които са насочени усилията в националните и местни политики. Сред по-важните от тях са плавното нарастване на степента на рециклиране на битовите отпадъци, намаляване на въглеродните емисии, като част от екологичната отговорност в енергетиката и съсредоточеност върху местните политики за качество на въздуха“ с тези думи г-жа Росалина Инджиева, изпълнителен директор на ИАОС, откри информационното събитие и използва случая да благодари на експертите от различни ведомства, включени в работната група за изготвяне на националния доклад.

При представянето на доклада, директорът на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“, г-жа Мадлена Станимирова и главният директор на главна дирекция „Лабораторно аналитична дейност“, г-жа Радослава Шоевска изведоха тенденции и заключения, които формират „ключови послания” по важни екологични теми. Дискутираха състоянието и рисковете за околната среда и природните ресурси, както и ефективността и целесъобразността на провежданата природозащитна политика в Р България.

По време на събитието бяха откроени основни тенденции за състоянието на околната среда в Р България, съпоставими с оценките и тенденциите на общоевропейско ниво, а именно:

  • България е изпълнила ангажиментите си по Директива (ЕС) 2016/2284 и поизменения Гьотеборгския протокол към Конвенцията за трансгранично замърсяване на въздуха на далечни разстояния (КТЗВДР) за нивата на емисиите на серен диоксид, азотни оксиди, неметанови летливи органични съединения и фини прахови частици (ФПЧ2,5) за 2021 г.
  • В сравнение с предходни години измерените концентрации на фини прахови частици (ФПЧ10) намаляват и са регистрирани по-малко превишения на нормата.
  • За периода 1988–2021 г., емисиите на основните парникови газове имат тенденция към намаляване.
  • Около два пъти повече се увеличава  броят на действащите селищни пречиствателни станции за отпадъчни води (от 78 бр. (2010 г.) на 176 бр. (2021 г.).
  • През 2021 г. са публикувани три нови за науката вида растения, ендемити за България от Рила, Пирин и Витоша, които  свидетелстват за важната роля на високите планини, като активни формообразувателни огнища в българската флора.
  • Установена е тенденция за увеличаване на общата площ на горските територии.
  • През 2021 г. количеството на образуваните битови отпадъци намалява с 25% спрямо 2010 г. Десетгодишният тренд показва, че на национално ниво степента на рециклиране на битовите отпадъци плавно нараства.
  • Оползотворените в икономиката на страната рециклирани материали се повишават от 1,80% през 2011 г. до 4,90% през 2021 г.
  • Оценката на годишната ефективна доза надфоново облъчване на населението от дейността на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД и на населението в района на Постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци ПХРАО – Нови хан и близките населени места – Нови хан, Крушовица и Габра не показва отклонение от нормалния радиационен статус, характерен за страната.
  • В периода 2008-2021 г. потреблението на енергия от възобновяеми източници в сектор „Транспорт“ е нараснало значително, като се потребяват основно биодизел и биобензин. Делът на биодизела в общо потребените дизелови горива в автомобилния транспорт през 2021 г. възлиза на 7,3%, докато през 2011 г. е бил едва 1,3%.

 

  • Емисиите на въглероден оксид и азотни оксиди в атмосферния въздух от транспорта за 2021 г. намаляват близо трикратно спрямо емисиите от 2000 г. 

 

Министър Юлиян Попов оцени като положителни тенденциите за чистотата на околната среда в дългосрочен план, акцентира върху усилията за превръщане на отпадъците в ресурс. Относно подобряване на качеството на въздуха той се обяви за електрификация на градския транспорт, включително на такситата и куриерските автомобили. Министърът изтъкна две цели за напредък по отношение на отпадъците – въвеждане на депозитна система и на принципа „замърсителят плаща“.

Резюме на Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2021 г. можете да видите ТУК.

Пълният текст на доклада можете да намерите ТУК



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС