ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Политики за подобряване на качеството на атмосферния въздух

Изпълнени по-важни дейности на национално ниво през 2019 г. в областта на опазване чистотата на атмосферния въздух:

  • Резултатите от мониторинга на атмосферния въздух показват, че въпреки наличието на отчетлива тенденция за намаляване на наднормените нива на ФПЧ10, предприетите до момента мерки на местно ниво са недостатъчни. Предвид сериозността на проблема на територията на цялата страна са предприети допълнителни мерки и на национално ниво. Въз основа на Споразумение между Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) бяха разработени и приети от Министерския съвет два стратегически документа: Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (НППКАВ) за периода 2018-2024 г. (приета с Решение №334/07.06.2019 г. на Министерския съвет) и Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха (2020-2030г.), (приета с Решение № 541/13.09.2019 г. на МС) във връзка с изпълнение на изискванията на Директива (ЕС) 2016/2284 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2016 година за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители, за изменение на Директива 2003/35/ЕО и за отмяна на Директива 2001/81/ЕО.

 

Една от мерките в НППКАВ е въвеждането на изисквания за качеството на въглища и брикети, използвани за битово отопление. В тази връзка, чрез Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) бе дадено правно основание за разработването на Наредба за изискванията за качеството на твърдите горива, използвани за битово отопление. В рамките на междуведомствена работна група, създадена със Заповед на министъра на околната среда и водите и с участието на представители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Министерство на икономиката и Български институт по стандартизация беше разработен проект на наредба.

  • Друг основен приоритет е изпълнението на мерките по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ По процедурата „Разработване/актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух“ е предоставена подкрепа на пет общини: Столична, Горна Оряховица, Велико Търново, Смолян и Плевен. По процедурата „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“, за финансиране на мерки, насочени към намаляване на емисиите от основния източник на замърсяване – битовото отопление, са сключени договори със седем общини (Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община) и техните проекти са в процес на изпълнение. През юли 2019 г. ГД ОПОС обяви процедура за мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух. Целта на процедурата е подмяна на старите превозни средства на обществения градския транспорт с модерни, екологични транспортни средства в десет общини.
  • Приет е Закон за изменение и допълнение на Закон за чистотата на атмосферния въздух;
  • Приета е Наредба за намаляване на националните емисии на определени атмосферни замърсители;
  • Приета е Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба №16 от 12 август 1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини във връзка с Решение №35/03.01.2019 г. и Решение № 9376/09.07.2018 г. на Върховния административен съд;
  • Приета е НИД на Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

 













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС