Обща информация
Определения
Смята се, че екоситемите в обработваемите земи са резултат от управлението на природните и биологични(те) ресурси от човека. Ето защо този тип екосистеми представляват интеграция на социални и екологични системи и могат да се разглеждат от различни дисциплини (социални, екологични, стопански науки), а също и от различни нива на организация (култури, ферми, общност).
Агроекосистемите включват онези земи, използвани за производство на различни култури като зърнени храни, плодове и зеленчуци, технически култури, които представляват култивирани култури или земеделска продукция, източник на храна за хората и животните, за производство на фибри, растителни мазнини или като източник на енергия.
Една „агроекосистема“ включва динамични биологични групи- земеделски култури, пасища, селскостопански животни, флора, фауна, почви, вода и атмосфера.
Предложената типология за екосистеми в обработваемите земи съответства с класификацията за екосистеми на MAES (Mapping and Assesstment of Ecosystems and their Services), в съчетание с класификацията за типовете местообитания на Европейската природна информационна система (EUNIS) и някои от класовете земно покритие(CLC).
Типологията за екосистеми на MAES разграничава две нива на класификация, като ниво две на MAES съответства на ниво едно на EUNIS.
Табл.1 Типология на агроекосистемите в България
Ниво 1 |
Ниво 2 |
Ниво 3 |
Сухоземни |
Обработваеми земи |
Едногодишни култури (основно зърнени) |
Трайни насаждения (овощни градини и лозя) |
||
Трайни насаждения (главно бобови) |
||
Смесени култури |
||
Животновъдни ферми за малки и големи животни, включително пчелни кошери |
Методика за картиране на екосистемата
Натоящата методика е част от националната методологическа рамка за картиране и оценка на състоянието на екосистемите и техните услуги, която има за цел рационализиране на националните екосистеми, тяхното картиране и оценка на биофизичните процеси в България. Методиката не е насочена към завършване на пълния цикъл на оценка и докладване на екосистемните услуги. Тя осигурява практически насоки за:
- оценка на състоянието на екосистемите в обработваемите земи;
- оценка на потенциала на екосистемите в обработваемите земи за предоставяне на екоситемни услуги(биофизична оценка).
Индикатори за определяне на състоянието на екосистемата
Индикатори |
Параметри |
Растително разнообразие |
Вид на отглежданите култури; Диви растения |
Животинско разнообразие |
Селскостопански животни( брой и вид); Други видове |
Природни местообитания |
Земно покритие/ Промени в земеползването |
Инвазивни видове |
Чужди видове; Присъствие на инвазивни видове |
Почвена характеристика |
Съдържание на влага в почвата; Състояние на почвата(основни морфологични свойства); Съдържание на хранителни елементи |
Хидроложка характеристика |
Качество или количество на водата за напояване; Напояване |
Геоморфоложка характеристика |
Наклон; Изложение |
Нарушен режим на екосистемата |
Степен на ерозия; Замърсени райони; Засолени, вкислени и заблатени области; Бурии и пожари |
Други абиотични индикатори |
Агроекологичен потенциал; Прилагане на ротация при земеделските култури; Ферми, произвеждащи биокултури |
Енергиен баланс |
Съхранение на въглерод |
Производство на енергия(Ентропия) |
Използвана площ за отглеждане на енергийни култури |
Други индикатори източник на енергия |
Интензивност на слънчевата радиация |
Баланс на материята(вход-изход) |
Загуба на хранителни вещества; Съдържание на почвено органично вещество |
Съхранение на материята |
Биомаса |
Воден баланс(вход-изход) |
Изпарение; Количество валежи |
Воден запас |
Съдържание на вода в почвата |
I.Оценка на екосистемните услуги
Агроекосистемите осигуряват снабдителни, регулиращи, културни или поддържащи услуги в полза на човешкото общество. Тези услуги силно отговарят на социално-икономическите нужди на хората, но не винаги се взимат под внимание екологичните изисквания на екосистемата, т.е. био физическата структура и процеси, които се извършват по време на производството на селскостопански продукти.
Снабдителните услуги са едни от най-лесните за разбиране. Предоставянето на храна е основна услуга, която гарантира съществуването на човешкото общество. Услугата включва растения, плодове, отгледани и диви животни.
Регулиращите екосистемни услуги по природа са тясно свързани с екосистемните структури, процеси и функции. Агроекосистемите участват в регулиращите и поддържащи процеси, като: контрол над ерозионните процеси, поемат потока от постъпващи вещества, имат важна роля за потенциала на опрашване, поддържат съществуването на конкретни видове и местообитания.
Културните екосистемните услуги са трудни за оценка поради своя нематериален характер. Ето защо, те рядко се взимат под внимание при оценка на екосистемните услуги. Повечето от свързаните количествени определения и индикатори редуцират културните екосистемни услуги до пазарни услуги като (еко) туризъм и рекреационни дейности.Съществуващите съоръжения като кабини, хотели, винарски изби, био-ферми, свободни площи за паша или зони за отдих, както и провеждането на събития, се считат за потенциални екосистемните услуги. Реалното използване на тези съоръжения или събития се използва за обозначаване на културни екосистемни услуги.
II. Индикатори за оценка и картиране на екосистемните услуги, предоставяни от агроекосистемите
Изборът и определянето на индикаторите за екосистемни услуги на агроекосистемите се основава на общата Международна класификация на екосистемни услуги CICES( Common International Classification of Ecosystem Services). Схемата за класификацията е приета от MAES.
Таблица. 3. - Индикатори за оценка и картиране на екосистемните услуги, предоставяни от агроекосистемите