ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Отпадъци

До 31.07.2000 г. в ИАОС, отдел "Мониторинг на отпадъците" са получени 4936 броя информационни карти за отпадъци, разпределени както следва:

  • Информационни карти - отчети за опасни отпадъци -1228 броя
  • Информационни карти - отчети за производствени отпадъци - 1935 броя
  • Информационни карти - отчети за битови отпадъци - 376 броя
  • Информационни карти - отчети за строителни отпадъци - 163 броя
  • Информационни карти - декларации за 2000 г. за опасни отпадъци -1234 броя

Не са получени информационни карти за всички видове отпадъци от РИОСВ Хасково.

В момента се извършва обработване на информацията от получените карти за битови, строителни и производствени отпадъци. Поради продължително отсъствие на специалиста, занимаващ се с опасни отпадъци се забавя анализа на информацията за тях.. В досега обработените карти са констатирани неточности и непълноти, които пречат за коректната обработка и анализ. Все още има голям брой  некоректно и непълно подадени от предприятията и заверени от специалистите в РИОСВ информационни карти, което е недопустимо. Проведени са работни срещи в ИАОС със специалистите от РИОСВ Монтана, РИОСВ Пазарджик, РИОСВ В.Търново и РИОСВ София за изясняване на някои от допуснатите пропуски в картите за производствени отпадъци. Липсата на достатъчно финансови средства не позволява честото командироване на служителите, което налага да се търсят и други форми за уточняване на възникналите въпроси - писма по електронната и служебната поща , телефонни разговори.

Подаваната информация е необходимо да бъде максимално достоверна с оглед осъществяването на контролните функции на МОСВ, както и за предоставянето й на други държавни и международни институции. Отчитайки важността на възникналите проблеми считаме, че Директорите на РИОСВ трябва да оказват по голям контрол и съдействие на специалистите по отпадъци за изпълнение на техните задължения в тази посока.

Справката е изготвена в Дирекция "Мониторинг и устойчиво развитие" на Изпълнителната агенция по околна среда.

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС