ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Национална система за контрол качеството на въздуха

Националната автоматизирана система за контрол качеството на въздуха се състои от 61 стационарни пункта /47 ръчни пункта и 14 автоматични станции/, 5 пункта на НИМХ и 6 мобилни станции.

Националната система за мониторинг извършва оценка на качеството на атмосферния въздух /КАВ/ върху територията на страната, разделена на райони за оценка и управление. Границите на районите се определят въз основа на съществуващото административно-териториално деление и обхваща цялата страна. Оценката на КАВ в изпълнение на Чл.30 от Наредба №7/97 год. за оценка и управление качеството на атмосферния въздух се извършва чрез налични данни от мониторинговата мрежа или при липса на такива чрез допълнителни действия за предварителна оценка КАВ.

В системата се контролират:

  • концентрациите на следните атмосферни замърсители: общ прах, фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид, сероводород, фенол, амоняк, аерозоли на сярна киселина, азотен оксид, въглероден оксид, озон, хлор, хлороводород, бензол, толуол, ксилол, стирол, оловни и арсенови аерозоли, тежки метали;
  • метеорологични параметри: скорост и посока на вятъра, атмосферно налягане, обща слънчева радиация, влажност и температура на въздуха.

В края на 2002 год. завърши проект по Програма ФАР- ТГС-99 "Изграждане на единна мониторингова система за контрол качеството на атмосферния въздух в граничните българо-румънски градове по Долен Дунав".

В резултат от изпълнението на този проект, в допълнение към съществуващата система за контрол на въздуха в двойките градове Русе - Гюргево, Силистра - Кълъраш, Никопол-Турну Магуреле и Свищов - Зимнич заработи съвместната Българо-румънска ДОАС система за контрол качеството на въздуха. В двете страни са инсталирани по 7 системи за контрол качеството на атмосферния въздух и по две метеорологични станции. В двойките градове се контролират еднакви атмосферни замърсители с еднаква измервателна апаратура. За оценка нивото на замърсяване се използват еднакви пределно допустими концентрации. Информацията от измерванията за всяка двойка градове се представя на обществеността в реално време на съответни монитори.

Системата все още е в процес на настройване, продължават дейностите по калибриране на анализаторите, отстраняват се и технически проблеми по предаването на данните в реално време към ИАОС. За окончателното настройване дейността на общата система за мониторинг е необходим период не по-малко от 1 година, което е заложено в проектното задание и договорите за нейната доставка и изграждане.

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС