ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Земи и Почви

С писмо № 05 08 662/ 29.3.2002г. до всички РИОСВ беше изпратена Програмата за работа през 2002 г. и съответните методически указания.
По долу е представено изпълнението на програмите за отделните функционални подсистеми, а в таблица - обобщена извадка за всички РИОСВ.

Подсистема "Опазване на земните недра"
Информация за състоянието на земните недра се събира посредством 3 броя справки. Представени са в срок общо 224 броя справки. Всички те бяха попълнени и обработени съгласно изискванията.

Подсистема "Контрол и опазване на почвите от замърсяване с тежки метали и металоиди"
През 2002г. се наблюдаваха пунктовете по източник на замърсяване- химизация. Съгласно изискванията за статистическа обработка на данните, се пробонабираха по 3- проби от пункт.
Пробовземане: Всички РИОСВ са взели почвените проби, съгласно изискванията и в срок.
Анализ: Анализите са извършени в срок, съгласно изискванията. ИАОС извърши контролен анализ на 10% от пробите. Резултатите се обработват

Подсистема "Контрол и опазване на почвите от замърсяване с устойчиви органични съединения- РАН, РСВ"
През 2002г., съгласно въведената периодичност не се предвиждаше наблюдение

Подсистема "Контрол и опазване на почвите от замърсяване с устойчиви органични съединения- пестициди"
Съгласно програма се предвиждаше РИОСВ да изготвят справки (в предварително представена таблична форма) за състоянието на складовете за забранени и излезли от употреба пестициди. Справките са представени в срок. Данните са обработени.

Подсистема "Контрол и опазване на почвите от вкисляване" и Функционална подсистема "Контрол и опазване на почвите от засоляване"
След сключване на договор през 2000г. между МОСВ и ВСИ- Пловдив започна внедряване на технически проект за мониторинг по вкисляване и засоляване.
Съгласно графика за работа през 2002 г., бяха извършени следните дейности:

  • репериране на 1 пункт по вкисляване- всички РИОСВ с изключение на РИОСВ Враца, Монтана, Благоевград, Смолян и София (реперирането е извършено през 2001г.)
  • Репериране на всички 12 пункта по засоляване.

Всички районни инспекции оказаха пълно съдействие по организирането и изграждането на опорните пунктове.
При пунктовете за вкисляване почвените проби се вземат от 4 точки по 2 дълбочини- 0-20 и 20-40 см. При засоляването пробите се вземат от 3 дълбочини - 0-20, 20-40 и 40-60 см.
Проблеми:Необходимо е да се проведе обучение на специалистите от почвените лаборатории на РИОСВ по анализ на почвени проби за оценка на тяхното засоляване. Задължително е закупуване на JPS за всеки един от РИОСВ

Заключение:
Програмата за мониторинг по всички функционални подсистеми през 2002 г. е изпълнена, съгласно предвидените срокове и обхват..

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС