ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Отпадъци

През 2002 г. в ИАОС са получени 6 367 информационни карти - отчети за отпадъци от 15 РИОСВ за 2001 г., както следва:

  • за битови отпадъци - 364 броя;
  • за строителни отпадъци - 175 броя;
  • за производствени отпадъци - 2 217 броя;
  • за опасни отпадъци - отчети - 1 979 броя;
  • декларации за 2002 г.- 2 098 броя.

Проведени дейности през 2002 г. за подобряване на отчетността по отпадъци
Проведени са срещи в ИАОС с експертите по отпадъци от всички РИОСВ и е поискана допълнителна информация от общини и предприятия, предоставили некоректни данни с информационните карти-оччети. Данните са обсъдени и коригирани.
Списъкът на предприятията, образуващи и/или третиращи производствени и опасни отпадъци е актуализиран.
Актуализиран е и списъка на предприятията, предприели действия за класифициране на отпадъците по процедурата за доказване на опасността им, съгласно т.5 от Заповед №323/98г. През 2002 г. заключително становище от МОСВ са получили още 15 предприятия.
Разработена е нова разширена форма на регистъра на депата и старите замърсявания с отпадъци (за БО и СО) в Еxcel формат. В актуализирания регистър са включени допълнителни данни за експлоатацията на депата, които не се събират с информационните карти-отчети по изискванията на Наредба № 10/98.
Подготвен и изпратен до РИОСВ e въпросник за набиране на допълнителна информация за депата и хранилищата за производствени и опасни отпадъци на територията на страната. Списъка на депата и хранилищата е актуализиран и допълнен.
Във връзка с мониторинга на отпадъците и възникнали проблеми при създаване на регистъра на депата и хранилищата за отпадъци експерти от сектор Отпадъци посетиха 31 предприятия, генериращи производствени и опасни отпадъци и 3 общински депа за битови отпадъци на територията на 5 РИОСВ.
Проучена е налична информация в ИАОС и РИОСВ - от доклади по ОВОС и планове за собствен мониторинг на депата, където съществуват пунктове за мониторинг. Проучена е наличната информация за 6 депа. Направени са анализ и изводи относно състоянието качеството на водите за отделните депа. Направени са някои препоръки относно мониторинговата дейност на подземните води в бъдеще. Резултатите от анализа показват, че експлоатацията на гореспоменатите депа създава рискове за околната среда.
През отчетния период е проведен семинар за обучение на експертите от РИОСВ във връзка с управление на отпадъците. Участваха експерти по отпадъци от системата на МОСВ. Обсъдени бяха проблеми с набирането, проверката и предаването на данните по информационните карти за отпадъци, както и трудности/грешки при идентифициране и класифицирането на отпадъците (Заповед № РД-323/98 г.). В изпълнение на решенията на семинара на експертите от РИОСВ са предоставени систематизирана и обобщена информация за 2001 г. с цел подпомагане на съвместната работа.
В заключение може да се каже, че общото състояние на получаваните данни за видовете отпадъци, макар и по-добро в сравнение с предходни години, продължава да е незадоволително. Все още е голям броят на некоректно и непълно подадени от предприятията и заверени от специалистите в РИОСВ информационни карти. Констатираните неточности и непълноти пречат за коректната обработка на информацията, затрудняват изготвянето на Годишния бюлетин, както и на анализи и текущи справки.

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС