ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2004 год.

Глава 1 - Въведение
1.1 Справочна информация за инвентаризациите и изменението на климата
1.2 Описание на институционалните рамки за подготовка на инвентаризациите
1.3 Кратко описание на процеса на изготвяне на инвентаризацията
1.4 Кратко описание на методиките и източниците на информация
1.5 Кратко описание на ключовите източници на емисии на ПГ
1.7 Обща оценка на неточността
1.8 Обща оценка на пълнотата на инвентаризацията

1.6 Информация за плана по контрол и оценка на качеството

  Изготвянето на инвентаризацията на ПГ е една съвкупност от дейности, които подлежат на контрол и оценка на качеството.

Системите за контрол и оценка на качеството (QA/QC) са част от процедурите за работа в българските фирми и организации и са обект на сертифициране по международни стандарти за управление на качеството.

Тук ще дискутираме проблемите на управление на качеството в два етапа от изготвяне на инвентаризацията: подготовка на първична информация и изчисляване на емисиите на ПГ и комплектоване на CRF таблиците и Националния доклад по инвентаризация.

Управление на качеството в източниците на първична информация

Проблемите за управление на качеството се решават във всяка организация – източник на данни съгласно вътрешни правила и разпоредби. В някои от източниците като НСИ, МВР и др. тези правила са тясно свързани с международната практика. Така например процедурите за оценка и контрол на качеството на статистическата информация в НСИ са хармонизирани със съответните инструкции и правила на Евростат. Съгласно оценката на международни екипи от експерти с това се достига необходимото качество на данните, които се ползват при инвентаризацията на ПГ. В системата на МВР са въведени строги правила за обработка на информацията и нейното съхранение, които са съгласувани с международни организации като Интерпол, американски и европейски специални служби. С това се осигурява много високо ниво на качеството.

Особено стройна и добре работеща система за организация на дейността и контрол на качеството има в редица крупни предприятия и фирми – източници на емисии на ПГ. В по- голямата част от тях е въведена система за управление на качеството на основата на стандарт ISO 9001:2000.

Управление на качеството на Националния доклад по инвентаризация и на CRF таблиците

Същността на процеса на инвентаризация се концентрира в крайните резултати, които се докладват в Националния доклад по инвентаризация и CRF таблиците. Получаването на тези резултати е обект на контрол от системата за управление на качеството (CУK), която е въведена и действа в Института по енергетика. Тази система е сертифицирана по стандарта ISO 9001:2000.

В СУК се съдържат правила и процедури за контрол и управление на целия процес при изготвяне на инвентаризацията. При това на различни етапи от изготвянето на инвентаризацията се правят специализирани проверки, които допълнително верифицират постъпващите от първичните източници данни.

С разработването на Национална система за мониторинг на замърсители на въздуха (в т.ч. и ПГ) ще се оценяват и антропогенните емисии на ПГ (изискване на чл. 5 от Протокола от Киото). Разработването на тази система ще стартира през 2006 г.

Copyright 2000-2021 © ИАОС