ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2004 год.

Глава 1 - Въведение
1.1 Справочна информация за инвентаризациите и изменението на климата
1.2 Описание на институционалните рамки за подготовка на инвентаризациите
1.3 Кратко описание на процеса на изготвяне на инвентаризацията
1.4 Кратко описание на методиките и източниците на информация
1.5 Кратко описание на ключовите източници на емисии на ПГ
1.6 Информация за плана по контрол и оценка на качеството
1.8 Обща оценка на пълнотата на инвентаризацията

1.7 Обща оценка на неточността

  Оценката на неточността на инвентаризацията на ПГ като цяло се прави, следвайки методиката посочена в Ръководството по “добри” практики- част 6.

Известно е, че общата неточност е свързана с неточността на данните за източниците на емисии на ПГ (горива, дейности, процеси и др.) и неточността на емисионните фактори. Неточността на данните за източниците на емисии на ПГ се определя в хода на събирането и обработката на данните и е част от процедурите, които се прилагат от статистическите агенции и организации. Използват се различни критерии за оценка на неточността на основата на статистическата разлика, разлики в производството, вноса, износа и потреблението на горива, експертни оценки и др.

Неточността на емисионните фактори се определя в хода на периодични измервания, по съответна методика, свързана с измервателните методи и апаратурата. В случай на липса на конкретни измервания се ползват литературни данни.

Определянето на общата неточност на инвентаризацията на ПГ се прави посредством комбиниране на неточностите на източниците на емисии и на емисионните фактори.

За целта се използват две правила:

• Правило А – комбиниране на неточностите посредством добавяне;
• Правило В – комбиниране на неточностите посредством мултиплициране.

Правила А и В са в основата на предлагания в Ръководството по “добри” практики метод от типа Tier 1.

Оценките на общата неточност на инвентаризацията на ПГ за 2004 г. и неточността на тренда на емисиите спрямо базисната 1988 г. са направени по метода от тип Tier 1

Необходимите за целта неточности на източниците на емисии и емисионните фактори са дадени в Таблица 1.3 за всички източници на емисии (основни и не основни).

При определянето на неточностите са използвани следните данни:

- заложената нормативна статистическа разлика, с която се обвързва общия енергиен баланс на страната;
- примерни оценки предложени от Ръководството по добри практики;
- експертни оценки на наши и чужди специалисти за дейности в селското стопанство, управлението на отпадъци и др.;
- анализ на чувствителността на някои неточности проведен в Института по енергетика;
- литературни данни и информация от ревизии на инвентаризациите на Холандия, Словакия, Канада, Австрия и др. страни.

Изчисленията за неточността на всеки източник на емисии (ключов или не) са дадени в Таблица 1.4.

В Таблица 1.5 са дадени в проценти, пресметнатите неточности на сумарните национални емисии на ПГ за 2004 г. и обща неточност на тренда на емисиите от базисната за инвентаризациите година до 2004 г.

В случай, че се приеме за всички източници на емисии неточност 3.5% (това е максималната статистическа разлика в енергийния баланс на страната) и за всички емисионни фактори инженерна неточност от 5%, ще се получи неточност на сумарните емисии от 2.51% и неточност на тренда от 1.14% на инвентаризацията за 2004 г.

Приносът на всеки източник на емисии в общата неточност на нивото на сумарните емисии за 2004 г. дава възможност да се подредят източниците и се определят тези с най- голям принос. Това е направено в рамките на метода от тип Tier 2 от Приложение 1.

В Таблица 1.6 са показани първите десет източника с най-голям принос.

В Таблица 1.7 са показани първите десет източника с най-голям принос в неточността на тренда на сумарните емисии на ПГ за периода 1988-2004 г.

Анализът на горните две таблици сочи, че най-голям принос в неточността на оценките на сумарните емисии на ПГ имат източници от секторите селско стопанство, отпадъци и стационарни горивни процеси.

Copyright 2000-2021 © ИАОС