ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Йерархия при управление на отпадъците. Образувани отпадъци

 

Ключов въпрос

Увеличени ли са количествата на оползотворените отпадъци?

Ключови послания

state-good.jpg 36% от предадените за третиране отпадъци са оползотворени. 

state-moderate.jpg 64 % от предадените за третиране отпадъци са обезвредени, в т.ч. депонирани.

Дефиниция на индикатора

Индикаторът представя дела на оползотворените, респективно обезвредени отпадъци и илюстрира „прилагането“ на йерархията при управлението на отпадъците на национално ниво. Индикатор тип – отговор. 

Оценка на индикатора

Увеличава се делът на отпадъците, предадени за оползотворяване в т.ч. за рециклиране. Спрямо 2012 г. предадените за оползотворяване отпадъци са с 13 % повече. Въпреки  все още високия процент на отпадъците, предадени за обезвреждане се наблюдава тенденция към значително намаляване ( от 77% за 2012г. до 64% за 2013г.).

 

Фиг. 1. Дейности по третиране на отпадъци, %

Източник: НСИ 

 

Ръстът на оползотворените, в. т. ч рециклираните отпадъци се провокира от различни условия и причини, основно от увеличеното търсене на отпадъчни материали годни за рециклиране, поради повишената цена на „суровите“ ресурси и суровини, което води до увеличаване на себестойността на отпадъчните материали. От друга страна европейското и националното законодателство в областта на управление на отпадъците регламентира задължения за увеличаване на дела на оползотворените отпадъци и намаляване на депонираните, основно чрез увеличаване на таксата за депониране на отпадъци и намаляване на възможните източници за финансиране на тази дейност по обезвреждане на отпадъците. Рециклирането има многобройни ползи за околната среда, включително намаляване на дела на депонираните отпадъци, като по този начин се намаляват емисиите от парникови газове, емитирани от депата. Не на последно място при процеса на рециклиране се намалява натискът върху околната среда, свързан с извличане и рафиниране на необработени материали (ЕЕА, „Earnings, jobs and innovation: the role of recycling in a green economy“).

Водещата инициатива на „Европа 2020“ за ефективно използване на ресурсите в Европа дава възможност за изграждане на рамка за обсег на действие в редица области, като програми за изменение на климата, енергетика, транспорт, използване на материали и суровини и т. н, което най-малко може се приема като предпоставка за по-ефективно използване на ресурсите по един балансиран начин. Резултатите от прилагане на инициативите могат да бъдат „видими“ и индиректни. Добра практика със значими резултати е иновативната практика да се използват алтернативни  горива и суровини, процес, който включва използването на материали, получени от отпадъци, като това води до намаляване на зависимостта на дадена индустрия от снабдяването с първични суровини и същевременно до намаляване на СО2 емисиите (от процеса на разграждане на суровини и варовик), разходите за енергия и за управление на отпадъците. Евростат публикува индикатори „Табло на индикаторите за ефективно използване на ресурсите“, имащи за цел да илюстрират прилагането на пътната карта, представяйки връзката между ресурсите и икономиката. Водещият индикатор за ресурсна ефективност "Производителност на ресурсите" (EUR per kg) представя зависимостта между брутния вътрешен продукт (БВП) разделен на вътрешното материално потребление (ВМП, което измерва общата стойност на материалите, директно използвани в икономиката на страната) (фиг.2).

Фиг. 2. „Производителност на ресурсите“- БВП/ВМП, EUR per kg

 

 

Източник : Евростат
 

В страната ни се наблюдава повишение на стойността на производителността на ресурсите, като в сравнение с 2000 г., приета за базова година ( 2000 г. с индекс=100), повишението през 2013 г. е с индекс = 128, 2, равняващо се на 28% повишение













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС