ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Политики по околна среда – нормативни и стратегически документи на национално, европейско и глобално ниво; мерки и програми за достигане на стратегически и оперативни цели

България е страна - член на Конвенцията по биологично разнообразие (КБР) от 1996 г. и политиката по биологично разнообразие на МОСВ е свързана с осъществяването на нейните три цели - дейности по опазване, устойчиво ползване на биологичното разнообразие и достъп и равноправно разпределение на ползите от генетичните ресурси.

Дванадесетата среща на Конференцията на страните (COP 12) по КБР се проведе от 6 до 17 октомври 2014 г. в гр. Пьонгчанг, Република Корея, под мотото "Биоразнообразие за устойчиво развитие", след Седмата среща на страните по Протокола от Картахена по биологична безопасност (COP MOP 7). Паралелно с COP12 се проведе и Първата среща на страните по Протокола от Нагоя за достъп до генетични ресурси и справедливо и равноправно разпределение на ползите, произтичащи от тяхното използване (COP MOP 1). COP 12, прие 32 решения по различни стратегически, оперативни и финансови въпроси. В трите срещи и паралелните събития, проведени в този период, участваха повече от 13 000 души от 167 държави. 

Изпълнителният директор на Програмата за околната среда на ООН (UNEP) представи данни, че за осигуряването на храна и вода и за намаляването на риска от бедствия, биологичното разнообразие е мощен двигател, което е в основата на настоящите и бъдещите цели на устойчивото развитие. Ако намаляването на биоразнообразието продължи, ще доведе до увеличаване и кумулативни икономически годишни загуби на стойност около US $ 14 трилиона до 2050 г. 

Сегментът на високо ниво (HLS) проведе дискусии в контекста на преговорите по предложените цели за устойчиво развитие и Дневен ред след 2015, които се обсъждат в Организацията на обединените нации. Във връзка с това министрите приеха „Декларация от Гангуон за биологичното разнообразие за устойчиво развитие", с ясно послание за важността на биологичното разнообразие. Подчертава се значението и ключовия принос на Стратегическия план за биологичното разнообразие 2011 - 2020 г., неговите 20 цели от Аичи и визията му до 2050 г. за Дневния ред на целите за устойчиво развитие след 2015 на ООН. 

На COP 12 на КБР беше представен Четвъртият доклад на Глобален обзор на биологичното разнообразие (GBO 4), достъпен на https://www.cbd.int/gbo4/

 Оценката, направена в доклада за постигането на Целите Аичи показва, че темповете на постигането им са достатъчни само за някои цели, а за повечето не са на необходимата степен на постигане, че са необходими значителни усилия за повишаване на капацитета; за намаляване разликите между развитите и развиващите се държави. По тази причина, страните се споразумяха за мерки за ускоряване на изпълнението на Стратегически план за биологичното разнообразие 2011-2020 г. и на целите Аичи. 

Бяха приети редица важни решения в следните направления: Средносрочен преглед на напредъка при изпълнението на целите на Стратегическия план за биологичното разнообразие 2011-2020 и на Целите от Аичи; Укрепване изграждането на капацитет, техническо и научно сътрудничество и други инициативи за подпомагане на изпълнението; Стратегия за мобилизиране на ресурсите и Финансов механизъм; Морско и крайбрежно биоразнообразие; Синтетична биология; Изменение на климата и биологично разнообразие; Инвазивни чужди видове; Традиционни знания, иновации и практики на коренното население и местните общности (чл. 8j на КБР).; Сътрудничество между международните споразумения, както и с различните заинтересовани страни; Опазване и възстановяване на екосистемите; Биологично разнообразие и устойчивото развитие; Здраве и биологично разнообразие; Глобална стратегия за опазване на растенията; въпроси, свързани с екосистемно базираните подходи, както и някои  междусекторни въпроси, свързани с бизнес, туризъм, биогорива, партньорства и заинтересовани страни. Страните също така обсъдиха въпроси, във връзка с функционирането на Конвенцията, както и административни и бюджетни въпроси. Текстовете на решенията на шестте официални езика на ООН са достъпни на: https://www.cbd.int/decisions/cop/?m=cop-12













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС