ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Материални ресурси и йерархия при управление на отпадъците. Образувани отпадъци

Европейската икономиката използва огромни ресурси за да функционира, като в същото време нарастващите нужди водят до увеличаване на интензитета на внос на суровини и материали (дял на вноса между 20-30% с бума на международната търговия, консумацията и производството в Европа нанасят вреди на екосистемите и човешкото здраве далеч извън границите на континента (EEA, Material resources and waste-2012 update). 

Целите пред страните са да се превърнат в устойчиви общества, като част от общата „схема“ за зелената икономика, която води до подобряване в ресурсната ефективност на страната. Редица инициативи и стратегически програми целят промяна и преминаване на обществото към модел на кръгова икономика, ефективно използване на ресурсите, намаляване на образуваните отпадъци и увеличаване на рециклираните. Евростат публикува индикатори „Табло на индикаторите за ефективно използване на ресурсите“, като водещият индикатор за ресурсна ефективност "Производителност на ресурсите" (EUR per kg) представя зависимостта между брутния вътрешен продукт (БВП) разделен на вътрешното материално потребление (ВМП измерва общата стойност на материалите, директно използвани в икономиката на страната): http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsdpc100&plugin=1 

Налице е трайна тенденция към намаляване на количеството на битови отпадъци, които са функция както на производството, така и на потреблението. От една страна, развитието на пазарното стопанство и масираният внос наложиха промени в потреблението на стоки. Всичко това води до увеличаване на количествата. От друга страна, тежката икономическа ситуация в страната и свитото потребление допринасят за намаляване на битовите отпадъци. Количествата на отпадъците в селските райони не се регистрират. Тези отпадъци директно се използват в селското стопанство за храна, наторяване или за отопление на домакинствата.Няма причини да се очаква, че генерирането на битови отпадъци в Република България в следващите години ще се различава от общите световни тенденции. Очаква се морфологичният състав на битовите отпадъци да се променя в резултат на масово използване в бита на пластмасови и комбинирани опаковки за еднократна употреба, увеличаване на използването на метални опаковки, в частност алуминиеви за еднократна употреба, навлизане на напитки със стъклени бутилки за еднократна употреба, вноса на домакинска техника, електроника, автомобили и автомобилни гуми втора употреба и др., като се очаква повишаване на относителния дял на хартията, пластмасите и металите. Регионалното развитие, модернизирането и интегрирането на системите за управление на отпадъците подпомага изграждането на високоефективни съоръжения, които да произвеждат едновременно топлинна и електрическа енергия на базата на гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци. 

Намаляването, повторното използване, ремонтиране, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане са съществено значение за една модерна, ефективна и устойчива система за управление на отпадъците. Прекалено голяма част от отпадъците все още не се оползотворяват и завършват в най-добрия случай на сметището, в най-лошия – директно в природата, като остатъчните отпадъци, които изхвърляме, биха могли обаче да бъдат рециклирани или биологично третирани, което е истинска „мина“ от материали, чието използване е не само екологичен, но и икономически приоритет (например: увеличеното търсене на компост за селското стопанство). Оползотворяването на отпадъците на дадена територия може да бъде източник на трайна заетост, благоприятстваща социалната и професионалната интеграция. 

Публикуваните данни от НСИ за образуваните производствени и опасни  отпадъци за 2019 г., както и тяхното обезвреждане и оползотворяване са:

ОБРАЗУВАНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ И ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ ПО ВИД ОБЩО ЗА СТРАНАТА 1,2,3

Наименование на отпадъците

 Количество (тонове)

Общо образувани отпадъци

46787248

Неопасни отпадъци

33617991

Опасни отпадъци2

13169257

1 Съгласно списъка на отпадъците в Регламент (ЕД) №2150/2002 относно статистиката на отпадъците
2 Източник на данни – Изпълнителна агенция по околна среда (МОСВ). Изследването се основава на "Списък на отпадъците" (МОСВ - Наредба № 2 от 27.07.2014 г.).
3  Данните са предварителни

 

ПРЕДАДЕНИ ЗА ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ ПРОИЗВОДСТВЕНИ И ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ ПО ВИД ОБЩО ЗА СТРАНАТА1,2 

Наименование на отпадъците

 Количество (тонове)

Общо предадени за оползотворяване опасни и неопасни отпадъци

1774060

Неопасни отпадъци, общо

1753918

Опасни отпадъци, общо

20142

1Съгласно списъка на отпадъците в Регламент (ЕО) № 2150/2002 относно статистиката на отпадъците
2  Данните са предварителни

 

ПРЕДАДЕНИ ЗА ОБЕЗВРЕЖДАНЕ ПРОИЗВОДСТВЕНИ И ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ ПО ВИД ОБЩО ЗА СТРАНАТА1,2

Наименование на отпадъците

 Количество (тонове)

Общо предадени за обезвреждане опасни и неопасни отпадъци

328532

Неопасни отпадъци, общо

317307

Опасни отпадъци, общо

11225

1 Съгласно списъка на отпадъците в Регламент (ЕО) № 2150/2002 относно статистиката на отпадъците
2 Данните са предварителни

 

ИЗНЕСЕНИ ИЗВЪН СТРАНАТА ПРОИЗВОДСТВЕНИ И ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ ПО ВИД ОБЩО ЗА СТРАНАТА 1,2 

Наименование на отпадъците

 Количество (тонове)

Изнесени извън страната опасни и неопасни отпадъци

51939

Неопасни отпадъци, общо

48564

Опасни отпадъци, общо

3375

 

1Съгласно списъка на отпадъците в Регламент (ЕО) № 2150/2002 относно статистиката на отпадъците
2 Данните са предварителни













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС