ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Други масово разпространени отпадъци. Политики по управление на отпадъците

През отчетната 2019 г. лицата, пускащи на пазара гуми, отговарят за оползотворяването на не по-малко от 65 на сто и за рециклирането и/или регенерирането на не по-малко от 45 на сто от количеството (в тонове) гуми, пуснати от тях на пазара на Република България. 

Съотношението на временно съхранени, обезвредени и оползотворени (в това число рециклирани, повторно употребени и друг вид оползотворени) материали и компоненти от предварително третираните излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) за 2019 г. на национално ниво е, както следва:

  • Временно съхранени са 2,5% от получените материали и компоненти;
  • 2% са обезвредени като основния метод за обезвреждане е депонирането и оползотворени са 95,5%;
  • От оползотворените материали и компоненти 92% са рециклирани, 2,5% са повторно употребени и 1% са оползотворени чрез други методи за оползотворяване.
  • Част от временно съхранените компоненти са предназначени за повторна употреба,  постигнати са поставените цели на национално ниво, като през 2018 г. са достигнати 95,76% повторно използване и оползотворяване и 94,82% повторно използване и рециклиране на материали от ИУМПС.

Лицата, които пускат на пазара масла, са отговорни за оползотворяването на отработени масла в количество (в тонове) не по-малко от 40 на сто от количеството (в тонове) масла, пуснати от тях на пазара на Република България през текущата година.

 

ПОЛИТИКИ ПО УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ 

С цел въвеждане и прилагане на новите инициативи и програми за преминаване на обществото към модел на кръгова икономика и ефективно използване на ресурсите и за да може планирането и отчитането да съответства на новия модел, се предприе пренаписване и пренастройване на потоците за получаване и анализ на данни за отпадъци. Започна преструктуриране на общата национална система за отпадъци. 

Публикувани в Държавен вестник през 2019 г. са следните нормативни актове: 

  1. 1.           НИД на Наредба № 1 от 4 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (изм. и доп. ДВ. бр. 51 от 28 юни 2019 г.) 

Целта е въвеждане на образци и създаване на ред за ежегодно докладване на количествата и видовете отпадъци, които са престанали да бъдат отпадъци през предходната година, както и на количествата и видовете странични продукти, образувани през предходната година, и дейностите, за които са реализирани, в съответствие с изискванията на чл. 44, ал. 9 и 10 от Закона за управление на отпадъците.

 С изменението на наредбата се въвеждат мерки на за прилагане на Регламент (ЕС) 2017/852 на Европейския Парламент и на Съвета от 17 май 2017 г. относно живака и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1102/2008, приложим от 1 януари 2018 година, в частност относно необходимостта от създаване на регистри от страна на операторите на съоръжения, извършващи временно съхранение на отпадъци от живак; операторите на съоръжения, извършващи преобразуване и ако е приложимо, солидифициране на отпадъци от живак и икономически оператори в определени промишлените сектори, генериращи отпадъци от живак по смисъла на Регламент (ЕС) 2017/852. 

С оглед отразяване на влезли в сила изменения на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, с проекта на наредба се осигурява предоставянето на информация за излезлите от употреба моторни превозни средства от категориите за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 t (M2, M3, N2 и N3, съгласно чл. 149 от Закона за движение по пътищата). 

Не на последно място, изменението на наредбата цели облекчаване на административната тежест посредством прецизиране на разпоредбите относно начина на водене на отчетност, по-конкретно относно възможността за коригиране на данни, които вече са въведени в отчетните книги. 

  1. 2.      Чрез изменения в други закони са приети следните изменения на Закона за управление на отпадъците:
-                     Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците
(Обн. ДВ. бр. 53 от 13 юли 2012 г., изм. и доп. ДВ. бр. 1 от 3 януари 2019 г.);
-                     Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците
(Обн. ДВ. бр. 53 от 13 юли 2012 г., изм. и доп. ДВ. бр. 25 от 26 март 2019 г.);
-                     Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците
(Обн. ДВ. бр. 56 от 16 юли 2019 г.);
-                     Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците
(Обн. ДВ. бр. 81 от 15 октомври 2019 г.).

 

Източници на информация:

Министерство на околната среда и водите
Национален статистически институт: http://www.nsi.bg
Европейска агенция по околна среда: http://www.eea.europa.eu
Изпълнителна агенция по околна среда: http://eea.government.bg
Европейска комисия: http://europa.eu/

 













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС