ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

25 години Европейска агенция по околна среда

Публикувано на 25-06-2019 г.

На 19 юни Европейската агенция по околна среда отбеляза 25 години от създаването си. На специална среща, в която участваха членовете на Управителния съвет и експерти на ЕАОС, Европейската комисия и Европейския парламент, се обсъди нова 10-годишна стратегия за бъдещата работа на ЕАОС и нейната мрежа в осигуряването на стабилна, независима и надеждна информация за околната среда.

За отбелязване на своята годишнина, ЕАОС подготви и представи  „ЕАОС на 25“ - книга, която обръща внимание на постиженията на Агенцията и насочва към предстоящите предизвикателства. Книгата съдържа и визия за дейността на агенцията в следващите 25 години.

ЕАОС започва своята дейност в Копенхаген през 1994 г. като мрежа от 12 страни от ЕС. Оттогава тя се развива и разширява до 33 държави членки и 6 сътрудничещи страни в Европа с високо целенасочен персонал, работещ по широк кръг въпроси. Те включват замърсяване на въздуха и водата, биологичното разнообразие, адаптиране и смекчаване на изменението на климата, транспорт, енергетика, управление на отпадъците и устойчивост. Публикуваните доклади и анализи в тези области се основават на редовно предоставяне на данни и информация от страните членки.



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС