ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Провеждане на мониторинг на сънливци, в рамките на Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие, посредством поставяне на специални къщички

Публикувано на 26-06-2024 г.

Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) е възложител по договор с предмет „Теренни проучвания на видове, обект на докладване по чл. 17 от Директивата за местообитанията, с недостатъчно информация на биогеографско и национално ниво“, сключен с Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) при Българска академия на науките (БАН). 

Обектите на мониторинг са видове от различни биологични групи, защитени на европейско и национално ниво. Сред тях са 3 вида сънливци – Лешников сънливец (Muscardinus avellanarius), Горски сънливец (Dryomys nitedula) и Мишевиден сънливец (Myomimus roachi), за които се прилагат нови методики за мониторинг към Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР).

Лешниковият сънливец се храни с голямо разнообразие от храни, предимно от растителен произход - цветове, листа, горски плодове, ядки, както и някои насекоми. За разлика от лешниковия сънливец, диетата на Горския сънливец включва много повече храна от животински произход. Мишевидният сънливец се храни със семена, тревисти растения и насекоми Хибернацията (зимният сън) и при трите вида обикновено продължава от октомври до април, откъдето произтича и името сънливци.

Съгласно методиките, мониторингът на сънливците се извършва с помощта на специално проектирани и изработени дървени къщички, които се поставят на дървета в определените места за мониторинг, на територията на цялата страна. Къщичките за сънливци (за разлика от тези за птици) са с входни отвори, обърнати към дървесния ствол. На всяко място за мониторинг (пробна площ 1х1 км) се поставят по 25 къщички. На част от местата (14 бр.), вече са поставени общо 350 къщички в рамките на предишен проект на ИАОС, а на останалите 29 места в момента се провежда теренната работа по поставянето на още 725 бр. къщички.

Къщичките се заселват охотно и се използват дълго от сънливците и представляват най-доброто решение за дългосрочен мониторинг на популациите на тези видове. Същевременно, къщичките са важни за опазване на сънливците, тъй като доказано при използването им се повишава плътността на популацията на тези видове.

Съдействие при теренната работа на екипите от ИБЕИ оказват и експерти от Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ), Дирекциите на Националните паркове (ДНП) и Дирекциите на природните паркове (ДПП). След приключване на проекта, който започна в началото на м. април 2024 г. и е с продължителност 15 месеца, мониторингът на сънливци към НСМСБР ще продължи да се изпълнява от РИОСВ, ДНП и ДПП.



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС