ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Днес отбелязваме Световния ден на водата

Публикувано на 22-03-2018 г.

ИАОС и РИОСВ – София отбелязаха Световния ден на водата, с ученици от ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“ под мотото „Отговорът е в природата“. Цвета Бояджиева, експерт от РИОСВ – София изнесе презентация на тема “Водите на Витоша“. Тя запозна децата с основните характеристики на реките в Природен парк Витоша, както и с ключовото послание на тазгодишната тема за устойчивите и ефективни начини за възобновяване на баланса във водния цикъл и за смекчаване на последиците от климатичните промени. Както и за подобряването на човешкото здраве и качеството на живот като цяло.

Учениците посетиха Централна лаборатория към ИАОС - лаборатория за оценка качеството на водите и за инструментални методи за анализ. Експертите на ИАОС представиха пред бъдещите си колеги работата с най-новата апаратура на Централна лаборатория, както и основните методи за анализ на въздуха, водите, почвите, седиментите и др.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март за привличане вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Тази година темата на Световния ден на водата е „Природата за водата“. Тя е насочена към прилагане на природосъобразни решения за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени през 21-ви век.

Информация за проведените събития в страната можете да намерите във Фейсбук.



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС