ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Европейската комисия обяви номинираните за наградите за устойчива мобилност

Публикувано на 27-02-2019 г.

Европейската комисия публикува списък с финалистите за наградите на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА и наградата за “Планиране на устойчива градска мобилност” (SUMP). 


Финалистите за големите общини :

Гдиня (Полша)
Лисабон (Португалия)
Палма (Испания)


За общини до 50 хил. жители : 

Кардица (Гърция)
Линдау (Германия)
Оливейра до Байро (Португалия) 

Всички те са впечатлили журито със силните си програми за насърчаване на използването на обществения транспорт, визия за по-устойчива култура на мобилност, провеждане на дни без автомобили, за да се освободи градското пространство за други дейности, популяризиране на ползите от устойчивия транспорт за здравето и безопасността, комбиниране на образователни и развлекателни дейности и много други. 

Седмата награда SUMP се фокусира върху мултимодалността - използването на различни видове транспорт по време на едно и също пътуване или за различни стоки и пътници. Финалист на наградите SUMP са: 

Базел (Швейцария)
Дрезден (Германия)
Голям Манчестър (Обединеното кралство) 

Всички финалисти са избрани от независими експерти по мобилност и транспорт. Победителите ще бъдат наградени на церемония в Брюксел (Белгия) на 21 март 2019 г. от Виолета Булц, еврокомисар по транспорта и Юрген Мюлер, ръководител на кабинета на Кармену Вела, комисар по околна среда, морско дело и рибарство. 

Кампанията ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА се провежда от 16 до 22 септември всяка година, като предоставя на градовете възможност да изпробват алтернативи за устойчив транспорт. Като насърчава хората да избират устойчиви видове транспорт, като ходене пеш и колоездене, може да се намалят въглеродните емисии, да се подобри качеството на въздуха и да направим нашите градски зони по-приятни места за живеене и работа.

Повече за кампанията можете да намерите на:

Официална страница за България

Официална страница на кампанията

Facebook

Министерство на околната среда и водите



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС