ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

ИАОС отваря врати за посетители на Световния ден на околната среда - 5 юни

Публикувано на 04-06-2018 г.

Изпълнителната агенция по околна среда ще отбележи празника с Ден на отворените врати и участие във второто издание на благотворителната кампания "Капачки за бъдеще". На 5 юни от 9 до 15 ч на адрес  бул. „Цар Борис III“ №136 желаещите могат да се запознаят с работата и дейността на агенцията.

“Да победим замърсяването с пластмаси“ е темата на Световния ден на околната среда тази година.  Тя призовава да се справим с едно от най-големите предизвикателства на нашето време и приканва всички да се замислим как можем да променим ежедневието си, за да намалим вредите от замърсяването върху околната среда.

По света 1 милион пластмасови бутилки се закупуват всяка минута, а 500 милиарда найлонови торбички за еднократна употреба се изхвърлят всяка година. Почти една трета от употребените пластмасови опаковки не стигат до системите за третиране на отпадъци, което води до сериозно замърсяване. Всяка година около 13 милиона тона пластмаса се изхвърля в океаните, което оказва негативно влияние върху кораловите рифове и уязвимите морски видове. Пластмасовите отпадъци в океаните могат да обиколят Земята четири пъти за една година и могат да просъществуват там до 1000 години, преди да се разградят напълно.

Министерство на околната среда и водите

Информационна брошура

 




Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС